Linnakassa on täitunud ootuspäraselt

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Tänavu kuue kuu jooksul kasvas Viljandi kassasse laekunud tulumaksu summa mullusega võrreldes pisut rohkem kui plaanitud ning suur palgasurve lubab arvata, et maksuraha hulk kosub ka tuleval aastal.

Poole aastaga laekus Viljandi linnavalitsuse rahandusameti juhataja Marika Aaso andmeil tulumaksu 4 081 557 eurot. 2011. aasta kuue kuuga võrreldes on seda 6,51 protsenti rohkem. Rahandusameti prognoosi ehk 4,5-protsendilist tulumaksu kogusumma kasvu ületatakse kuue kuu arvestuses seega 2,01 protsenti. See tähendab, et linnakassasse on laekunud 83 476 eurot enam, kui eelarves on ette nähtud.

Marika Aaso selgituste kohaselt on selline erinevus prognoosiga võrreldes tavapärane. «Kuni viieprotsendilist kõikumist peetakse üldiselt veel täpseks,» sõnas ta.

Aaso ütlemist mööda on tulumaksu laekumine olnud seni kokkuvõttes üsna ootuspärane. 83 476 lisaeurot on tema hinnangul tarvilik varu.

«Enamlaekunud tulumaks on hea puhver juhuks, kui aasta teises pooles peaks majandus jahenema või maksumaksjate arv mõnel muul põhjusel langema,» lausus Aaso.

Tulumaksu laekumise suurenemine on rahandusameti juhataja ütlemist mööda tingitud nii maksumaksjate arvu väikesest kasvust kui ka keskmise väljamakse ehk töötasu tõusust. Kui mullu esimesel neljal kuul oli maksumaksjaid ühes kuus keskmiselt 7547, siis tänavu oli neid samal perioodil 7640. Seda on endiselt tunduvalt vähem kui buumi ajal. Näiteks 2007. aastal oli maksumaksjaid ühes kuus keskmiselt 8980.

Keskmine brutotasu oli Viljandis läinud aastal tervikuna 733 eurot. Tänavu neljal esimesel kuul oli see 738 eurot, kuid Marika Aaso kinnitust mööda ei anna nelja kuu keskmine aasta väljamaksetest täit pilti. «Juulikuu maksutulu on puhkuserahade väljamaksete tõttu alati aasta suurim ja seetõttu kasvab aasta keskmine tõenäoliselt suuremaks, kui on nelja kuu keskmine,» selgitas rahandusameti juhataja.

Viljandi linnapea Loit Kivistik avaldas usku, et tulumaksu kogusumma kasvab ka tuleval aastal. Meeri hinnangul annab selleks tõuke palgasurve, mis on tänu inflatsioonile kõigis majandussektorites ühtviisi tugev. See ei taga tema käsitlust mööda aga seda, et omavalitsuse majanduslik olukord paraneb.

«Tulumaksu laekumine kindlasti suureneb,» nentis Kivistik. «Kas see aga katab ära inflatsiooni, on omaette teema.»

Linnapea sõnas, et praeguste prognooside kohaselt võib 2013. aastaks oodata umbes sama suurt tulumaksu kogusumma kasvu, kui plaaniti tänavuseks aastaks ehk 4,5 protsenti. Ta lisas, et lõplik prognoos määratakse kindlaks järgmise aastaeelarve tegemise ajal.

«Sakala» uuris ka teistelt Viljandimaa omavalitsustelt, kas neile on laekunud tulumaksu prognoositud mahus. Viljandimaa omavalitsuste liidu juhi Ene Saare jutust selgus, et rahandusamet oli mujalgi maakonnas mõneprotsendilist maksuraha kasvu ennustanud ning üldiselt on see nii ka läinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles