Pidu liigub ajast aega

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juuni esimesel laupäeval saab Viljandi lauluväljakul kuulda maakonna koore, nii nagu ka paari aasta eest.
Juuni esimesel laupäeval saab Viljandi lauluväljakul kuulda maakonna koore, nii nagu ka paari aasta eest. Foto: Elmo Riig / Sakala

Täispikkuses artikkel ilmus 24. mai «Sakalas»

Paar tuhat esinejat valmistub tähistama 2. juunil peetava Viljandimaa laulu- ja tantsupeoga 130 aasta möödumist esimesest rahvapeost siin maakonnas. Tänavune aasta on eriline ka selle poolest, et laulu- ja tantsupidu peetakse koos.

Viljandi lauluväljakul asetleidvast suurpeost võtab osa üle 1500 laulja, ligi 500 tantsijat ja veidi alla 100 puhkpillimängija.

Ajaloolise tagasivaatena seatud peo laulupool järgib muusikapidude arengut läbi 130 aasta neljas plokis.  

Laulupeo kunstiline juht on Pille Kährik, kellele on abiks Agnes Kurg.

Tantsupeo pool on samuti jagatud nelja 15-minutilisse ossa ning osalejad said valida, millise perioodi tantse nad soovivad esitada. Alustatakse ärkamisaja folkloorses meeleolus, järgneb Ernst Idla võimlemine sõjaeelse Eesti Vabariigi ajast, seejärel tulevad nõukogudeaegsed ning neljandana tänapäevased rahvatantsud.

Tantsupeo plokid on kavandanud Anneli Arraste, Tiia Kadalipp, Vaike Rajaste ja Ave Alvre.

«XXI sajandi alguse autoriloomingu hulgast on muide kolmveerand tantsudest meie oma maakonna autorite loodud,» märkis peakorraldaja.

Tänavu ei osale peol noored rahvatantsijad. Ligi 450 esimese kuni kuuenda klassi last pidasid oma tantsupäeva aprilli lõpul Viljandi spordihoones.

Viljandimaa laulu- ja tantsupidu saab tavapäraselt alguse rongkäiguga läbi kesklinna. See stardib 2. juunil kell 16.30 maagümnaasiumi algklasside maja juurest ning liigub mööda Jakobsoni ja Tallinna tänavat lauluväljakule. Pidu läheb seal lahti pärast rongkäigu lõppu ning on kuulajatele ja vaatajatele prii.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles