Peasekretär: Vares valetab, sest on pettunud

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal
Priit Toobal Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Artikkel ilmus 25. mai «Sakalas»

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal nimetab Uno Varese süüdistusi väljamõeldiseks, mille ajend on hiljutine töökoha kaotus.

Priit Toobal, kas võite käsi südamel kinnitada, et Uno Vares on vastupidiselt tema enda jutule teie parteile raha andnud?

Jah, Uno Vares on minule annetanud. Lausa kahel korral. See kõik on annetuste registris sees. 2011. aasta algul 2000 eurot ja 2010. aasta lõpul 40 000 krooni.

Palun kirjeldage, kuidas see annetamine täpsemalt käis.

See oli periood, mil meil oli palju maksmata arveid. Käisin sel ajal mitme Suure-Jaani inimese juures. Registrist on näha, et samal ajal on annetanud Eeri Palu ja teisedki. Ka näiteks mu ema mees on annetanud.

Läksin lihtsalt külla ja küsisin, kas ta saab annetada. Nii see käis.

Ja Uno Vares, kes on suhteliselt väikese palgaga endine politseinik, käiski kohe rõõmsalt 40 000 krooni välja?

Mis tähendab väikese palgaga? Ta töötas kahes kohas, on politseipensionär. Lisaks on tal ettevõte, ta peab ju söögikohta. Uno Varest võib pidada Suure-Jaani mõistes jõukaks inimeseks.

Miks ta peaks sel juhul oma annetust eitama? Ei tohiks ju põhjust olla.

On ikka. Ta on minu ja Keskerakonna peale solvunud. Mina olin see, kes ta päevapealt piirkonna koordinaatori ametist vabastas. Ta ei saanud oma tööga hakkama ja sellest tekkisid lahkarvamused.

Vähetähtis pole seegi, et mõni aeg enne seda oli ta jäänud ilma töökohast Suure-Jaani gümnaasiumis — ma enam ei mäletagi, kas ta koondati või vallandati. Ka selles pidavat Keskerakond süüdi olema.

Kas te saate kuidagi tõestada, et ta andis teile sularaha?

Põhitõestus on see, et annetuste registrisse tehti vastav tähis õigel ajal ja Uno Vares oli sellest teadlik. Seega tekib küsimus, kus ta oma süüdistustega varem oli. Miks talle alles nüüd, enam kui aasta hiljem, tuleb pähe, et ta ikka pole annetanud?

Lisaks peaks tal olema kodus minu kirjutatud sularahaorder. Teine pool on meie käes. Loomulikult ta võib öelda, et tal enam pole seda, aga eks see olegi selline sõna-sõna-vastu vaidlus.

Mis saab siis, kui lisaks Uno Varesele tuleb veel välja inimesi, kes väidavad, et nende allkirja on võltsitud ja sel kombel ebaseaduslikke annetusi tehtud?

Nüüd ronivad välja kõik need, kes on lähiminevikus erakonnas mingil põhjusel pettunud. Neil on hea võimalus öelda: «Näe, mina ka!» Tõestada ei saa seda mitte kuidagi. Mina ei pea tõestama, et ma pole kaamel, ja ei hakkagi seda tegema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles