Suure-Jaani mees süüdistab Keskerakonda võltsimises

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna logo
Keskerakonna logo Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Artikkel ilmus 25. mai «Sakalas»

Ehkki Keskerakonna dokumentidest nähtub, et Suure-Jaani vallavolikogu liige Uno Vares on vähemalt kahel korral annetanud parteile kopsaka summa, raiub mees, et pole tegelikult seda teinud ning tema allkirja on võltsitud.

Kui reformierakondlane Silver Meikar tunnistas üleeilses «Postimehes», et nõustus paari aasta eest teadlikult oma partei kassasse kandma raha, mille päritolu ta ei teadnud, siis pikka aega Keskerakonna Viljandimaa piirkonna tegevust koordineerinud Varese sõnul polnud tal aimugi, et tema nimi annetusi puudutavates aruannetes esineb.

Uno Vares, väitsite eilses «Postimehes», et avastasite oma nime Keskerakonna annetajate nimekirjast juhuslikult. Millal ja kuidas?

See võis olla umbes pool aastat tagasi. Lõin arvutisse sisse «Keskerakond», selle peale avanes lehekülg, millest ma ei saanudki päris täpselt aru, mis see on. Aga seal oli ka erakonna toetajate nimekiri, kust leidsin üllatuslikult Uno Varese.

Ma arvan, et see oli üks väiksem, 2011. aasta peale vormistatud annetus. 2010. aastat ma ei taibanud vaadata, aga paistab, et siis on tehtud veel suurem, lausa 40 000-kroonine annetus.

Nii et 40 000 krooni pole ainus summa, mis on teie nimega seotud?

Ei ole jah. Ma arvan, et neid on mitu. Vähemalt kaks.

Ühe summa asjus käisin ka kaitsepolitseis ja andsin tunnistusi.

Kuidas te sinna sattusite?

Kaitsepolitsei võttis minuga umbes kaks kuud tagasi ühendust. Neil oli panga väljavõte, millel oli minu allkiri. See oli võltsitud.

Nii et te väidate raudkindlalt, et ei ole kunagi Keskerakonnale midagi annetanud.

Jah. Ma ju olin ise neli aastat Keskerakonna koordinaatorina tööl ja sain selle eest palka. Mis valu mul oleks tagasi anda sedasama raha, mida sealt teenisin?

Kui suurt palka Keskerakond teile maksis?

Ma ei taha seda öelda. Üle miinimumi. Väikest palka. Samasuguseid koordinaatoreid oli toona üle riigi palju ja on loogiline, et neile ei makstud eriti palju.

Kas teie sissetulekud on üldse kunagi olnud sellised, mis võimaldaksid teha erakonnale kümnetesse tuhandetesse kroonidesse ulatuvaid annetusi?

Mitte mingil juhul. Olen pensionär ja mul pole muid sissetulekuid.

Iga mõistusega inimene saab aru, et poleks loogiline, kui ma võtaksin heast peast suure summa sularaha ja annaksin selle peasekretäri kätte. See on jama! Igaüks saab aru, et selliseid asju tegelikult ei toimu.

Kas ma saan õigesti aru, et te pole enam Keskerakonna liige?

Kaks kuud tagasi andsin lahkumisavalduse sisse, aga ma ei tea, kus maal asi on.

Miks te otsustasite parteist lahkuda?

Olen seda kõigile öelnud: mulle ei meeldi Keskerakonna juhtimisstiil, Edgar Savisaare oma ja eriti Priit Toobali oma. Nagu praegugi, on pidevalt mängus valetamine, vassimine ja lubaduste murdmine.

Kas fiktiivsete annetuste ilmsikstulek võis siinjuures otsustav olla?

Peamine probleem oli ikka, et nad koondasid pärast riigikogu valimisi kõik koordinaatorid ära. Meid polnud enam vaja — töö oli tehtud, valimistelt tulemus käes. Selge see, et olukorras, kus neil pole raha, küll aga suured võlad, ei taheta kellelegi midagi maksta. Võib arvata, et järgmiste valimiste eel palgatakse uued koordinaatorid.

Priit Toobal raiub, et tegelikult te siiski annetasite need summad ja elate praegu valetades oma pettumust välja.

Tegelikult ma tean palju rohkem, aga kahjuks pole mul tõestusmaterjali. Pole mõtet rääkida asju, mida ei saa tõestada.

Võrreldes reformierakondlase Silver Meikari kirjeldatud skeemiga on teie juhtum veel kraadi võrra kangem, sest teie versioonis on lisaks rahapesule tegemist ka allkirja võltsimise ehk identiteedi vargusega.

Sellepärast kaitsepolitsei asjaga tegelebki. Tean, et on võltsitud teistegi allkirju, aga ma ei hakka nimesid nimetama. Arvan, et neid on üle riigi õige rohkesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles