Muuseumiöö teeb kummarduse filmile

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muuseumiööl on Viljandis vaatajatele avatud ka pulmanäitus.
Muuseumiööl on Viljandis vaatajatele avatud ka pulmanäitus. Foto: Elmo Riig / Sakala

Artikkel ilmus 15. mai «Sakalas»

Laupäeval, 19. mail on muuseumide ja teiste mäluasutuste uksed huvilistele tasuta avatud kella 18–23 ja kauemgi.

Viljandimaal osalevad muuseumiöö programmis Heimtali, Olustvere, Mõisaküla ja Viljandi muuseum, heliloojate Kappide ja Mart Saare majamuuseum ning Kondase keskus.

Eesti muuseumiühingu eestvõttel korraldatav muuseumiöö on pühendatud saja-aastasele Eesti filmile, samuti 35. korda peetavale rahvusvahelisele muuseumipäevale ning rahvusvahelise muuseumide nõukogu Eesti rahvuskomitee 20. aastapäevale.

Muuseumiöö seekordne lubadus «Öös on kino» saab teoks nii filme vaadates kui ka ise filme tehes, samuti kunagistesse võttepaikadesse rännates. Paljudes muuseumides näeb kohapeal üles võetud mängufilme. Kõige rohkem on ekraanidel dokumentaalfilme.
Eestis on muuseumid ja filmid olnud kogu aeg tihedalt seotud, näiteks 1896. aastal näidati Eestis esimest korda liikuvaid pilte Tallinnas Suurgildi hoones, kus praegu tegutseb ajaloomuuseum.

Seitsmeaastase Liisa-Meta mõttest inspireerituna näitab Eesti Rahva Muuseum laupäeva öösel Heimtalis unenägusid. Näitusel, millel on Viljandi ja Paistu kihelkonnast kogutud asjad, saab lisaks tavapärasele esemelegendile teada, mida ühe või teise asja unes nägemine tähendada võib. Eesti filmi 100. aastapäevale teeb kummarduse fotoprogramm mitme filmi valmimisest.

Mõisaküla muuseumis saab vaadata ajutist näitust «Öös on kino» koos eksklusiivse peaeksponaadiga Viljandi muuseumi kogust. Samuti antakse auhinnad neile, kes on kirja pannud meenutusi «Minu mälestused Mõisaküla kinost». Pere pisemad võivad nautida multifilmiprogrammi.

Viljandi muuseum pakub uudistada näitust «Pulm pani paari, tanu tegi naiseks». Ühtlasi saab kuulata Valeri Luukka mälestusi Viljandimaa kino ajaloost ning vaadata ringvaatefilme Viljandist ja muusikadokumentaali «Püha tuli» eesti-ukraina folkansamblist Svjata Vatra. Terve õhtu vältel on muuseumi esimesel korrusel võimalik valmistada omanäolisi rinnamärke.

Mart Saare majamuuseumis jooksevad nukufilmid «Operaator Kõps seeneriigis» ja «Operaator Kõps marjariigis».

Rahvusvahelisel muuseumipäeval, 18. mail pääseb muuseumi tasuta.

Esimest korda osales Eesti üleeuroopalises muuseumiöös 2009. aastal, kui tähistati Eesti Rahva Muuseumi juubelit ning üle-eestilist muuseumiaastat. Toona oli muuseumiöö juhtlause «Öös on asju». 2010. aasta teema oli «Öös on lugusid» ja mullu «Öös on aardeid».

Eelmisel aastal käidi mäluasutustes kokku üle 73 500 korra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles