Erakordselt edukaks osutunud festival kaob tüli tõttu pealinna

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel aastal esines Viljandis mitu retrolegendi. Fotol on Fancy, kes esitas 1980. aastate kuulsaid diskohitte.
Eelmisel aastal esines Viljandis mitu retrolegendi. Fotol on Fancy, kes esitas 1980. aastate kuulsaid diskohitte. Foto: Roger Ote

Täispikkuses artikkel ilmus 4. aprilli «Sakalas»

Eelmisel suvel tuhandeid inimesi Viljandi piirile meelitanud retrobändide festivali tänavu ei tule. Mullused korraldajad läksid omavahel tülli ning üks pool leiab, et festival on viljandlastelt varastatud.

Mullu juuli keskel kogunes Viljandi piiril asuvale heinamaale rohkem kui 10 000 inimest, kes said seal kuulata 1980. aastate keskel Euroopas laineid löönud ansambleid ja lauljaid.

Kõik läks justkui plaani kohaselt, kuid tänavu «Retrofesti» nime kandvat pidu Eesti meelelahutuskalendris ei seisa. Küll aga on juuni viimasel nädalavahetusel Tallinna lauluväljakul festival «Retrolegend», mis ülesehituselt meenutab väga mullu Viljandis Järveotsal peetud festivali.

«Retrofesti» korraldajad kavandasid tänavu oma festivali samale ajale ning kokkulangevusi oleks olnud teisigi: kolm artisti ning  õhtujuhid Peeter Oja ja Mart Juur.

Kas vargus või mitte?

Kaks eelmise aasta retropeo korraldamisega seotud inimest süüdistavad kolmandat selles, et too sisuliselt varastas nende festivali ja viis selle Tallinna. Süüdistatava ütlemist mööda on kogu jutt aga laim ning tema pole pealinnas peetava festivali korraldaja.

Viljandi «Retrofesti» korraldasid osaühing Foodtrade, kelle põhitegevus on Tarvastu vallas köögiviljade tükeldamine, koorimine, viilutamine ja riivimine, ning linnalt suurt maatükki rentiv mittetulundusühing Viljandi Järveotsa. Festivali eestkõneleja ja peaorganiseerija oli Heiko Merikan, kes seda tööd tegema palgati.

Kui pidu läbi sai, selgus, et suurest rahvahulgast hoolimata jäid korraldajad  kahjumisse. Foodtrade’i juhi Kristel Kesalo meelest oli selle põhjuseks kehv turvatöö, sest suur osa publikust tungis oskamatute turvameeste tõttu festivalialale piletita.

Sellest hoolimata olid nii Kristel Kesalo kui Viljandi Järveotsa esindaja Andres Pajumägi seda meelt, et festivali võiks uuesti korraldada. «Eks kooliraha tule maksta, aga kindlasti tahame edasi minna,» võttis Pajumägi kehva turvafirma valiku ja kahjumisse jäämise kokku.

Talvel avastasid Kesalo ja Pajumägi, et «Retrofesti» nime kasutades otsitakse toetajaid Tallinna lauluväljakule kavandatavale festivalile. Toetajate otsimise taga oli nende teada Heiko Merikan.

Pajumägi nimetas seda sulaselgeks varguseks, mille pani toime omakasupüüdlik palgatööline. Pärast viljandlaste sekkumist olevat Tallinna festival ümber nimetatud «Retrolegendiks».

Heiko Merikan nimetas varguse süüdistust absurdseks laimuks ega tahtnud seda kommenteerida. Ta kinnitas Kesalo ja Pajumäe sõnu, et oli festivalil palgatud tööjõud. «Kõik minu tööülesanded said täidetud ja festival läks tõepoolest väga hästi,» lausus ta.
Oma jutu järgi oli ta kohe pärast peo lõppu teistele korraldajatele teatanud, et ei kavatse «Retrofesti» korraldamisega järgmisel aastal tegelda.

«Mina õppisin sellest väga palju ja sain teadmisi, mida mitte keegi ei saa mult ära võtta,» rääkis ta. «Mul pole ka mingit lepingut, et ma ei tohiks oma teadmisi kuskil mujal kasutada.»

Ta väitis, et ei tegele ka Tallinnas peetava «Retrolegendi» korraldamisega. Selle eest vastutab osaühing Balti Müügiedendusagentuur.

«Retrolegendi» korraldaja Lea Adrikorn kinnitas siiski, et Heiko Merikan kuulub tema meeskonda, kes pealinnas festivali teeb. Samuti rääkis Adrikorn, et «Retrolegend» on puhtalt tema idee, mida ta on kavatsenud ellu viia juba aastaid. Kui mullu Viljandis «Retrofesti» korraldati, oli Adrikorn oma sõnul tundnud, et on oma hea idee käest lasknud. Pärast siinset festivali leidis ta, et olgugi nii-öelda teiseks jäänud, tahab ta selle siiski Tallinnas ellu viia.

«See, et tänavu «Retrofesti» ei tule, on muidugi meile kasuks,» lausus Adrikorn ja toonitas, et pole teinud omalt poolt midagi, et Viljandi pidu ära jääks. «Minuga pole «Retrofesti» korraldajad ka rääkinud, ehkki tean, et Merikaniga on nad väga teravalt vestelnud.»

Merikani arvates oleks võinud «Retrofest» Viljandis jätkuda ning ta ei mõista, miks ülejäänud korraldajad seda ei tee.

Uuel suvel üritatakse taas

Kristel Kesalo selgitas, et festival jääb sel aastal ära just talvel avastatud väidetava kaaperdamisjuhtumi tõttu. «Kui konflikti poleks olnud, oleks ka tänavu «Retrofest» tulnud.»

Et mullune festival oli Foodtrade’ile esimene katse meelelahutusäri proovida, tunnistas Kesalo, et selles valdkonnas on ta alles algaja ning vajab pisut rohkem aega.

Andres Pajumägi oli veel eelmisel nädalal seisukohal, et «Retrofest» tuleks kõigest hoolimata korraldada, kuid sel nädalal oli ta jõudnud arvamusele, et pigem seda pidu tänavu ei tule. Küll aga on plaanis korraldada Järveotsal taas suur jaanipidu, kus oleks ka mõni välismaine kuulus artist.

Heiko Merikani arvates pole võimalik korralikku festivali teha kolme või nelja kuuga, sest rahvast kokku meelitavate lauljate ja bändide leidmiseks sellest ajast ei piisa. «Vaja oleks seitse-kaheksa kuud,» hindas ta.

Kesalo ja Pajumägi on aga mõlemad veendunud, et aasta pärast on «Retrofest» taas Viljandis. Merikani meelest on aastane paus festivalile küll halb, kuid pausi järel jätkata on ikkagi parem kui päris nullist alustada.

«Retrofest» täiendas mullu Viljandi kui festivalide linna mainet. 10 000 piletiostjaga  kerkis see festival folgipeo järel suuruselt teisele kohale, edestades enam kui kahekordselt «Rock Rampi».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles