Karksi kohal lendab pelikan

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnuvaatleja Riho Männikul õnnestus pildistada Viljandimaa põldudel elutsevat pelikani. Eestis haruldane lind liigub koos kurgedega.
Linnuvaatleja Riho Männikul õnnestus pildistada Viljandimaa põldudel elutsevat pelikani. Eestis haruldane lind liigub koos kurgedega. Foto: Riho Männik

Kolmapäeval üllatas Eesti linnuvaatlejaid teade, et Viljandimaal Karksi kandis on nähtud pelikani. Teisipäeva õhtul puhkas haruldane külaline tiibu endise töökoja katusel valge-toonekure pesas.

«Algul ei tahtnud ma hästi uskuda, et tegemist on pelikaniga: see lind satub siia ju paar korda saja aasta jooksul,» ütles Ardo Järve, kel oli õnnestunud haruldust vaadelda lausa kahel korral. «Hiljem märkasin teda siinsamas pesa peal.»

Ardo Järve märkas lindu 1. mai õhtupoolikul, kui Karksi töökoja juures tuttavaga juttu ajas. «Esimesel hetkel tundus, nagu istuks pesas toonekurg, aga massiivsem pea ja nokk reetsid, et tegemist on pelikaniga.»

Keskpäeval oli sama lind umbes 30 meetri kõrguselt üle Järve pea lennanud.

Eesti linnuharulduste komisjoni esimees Margus Ots ütles pärast fotodega tutvumist, et tõenäoliselt on tegemist roosapelikaniga (Pelecanus onocrotalus), keda Euroopas võib kohata Vahemere-äärsetel aladel. «Põhja-Euroopasse eksib see lind ülimalt harva,» tõdes ta.

Linnuharulduste komisjoni vaatluste registris on kirjas, et viimati nähti Eestis roosapelikani 1963. aasta 10. septembril Tartumaal Torma kihelkonnas Ninasis. Sama aasta aprillis märgati selle liigi esindajat Järvamaal ning aasta varem Läänemaal.

Lähemalt loe neljapäevase "Sakala" paberlehest

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles