Maakonnalehed murdsid end suurte väljaannete kõrvale

Eve Rohtla
, Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hans Väre
Hans Väre Foto: Elmo Riig / Sakala

Eile õhtul selgusid pressipreemia võitjad neljas kategoorias ja esimest korda seisis üleriigiliste lehtede parimate uudislugude kirjutajate kõrval maakonnalehe ajakirjanik, Hans Väre.


Žürii nimetas 2008. aasta parima uudise nominentideks Hans Väre 13. novembril «Sakalas» ilmunud uudisega «Vabasurma läinud teismelise pere pakub interneti pedofiili tabajale preemiat», Kadri Ibruse 13. novembril «Eesti Päevalehes» ilmunud uudisega «Ameti töö ümberkorraldus jättis inimesed töövõimetuspensionita» ning Piret Reiljani, Kaisa Tahlfeldi ja Raivo Sormuneni 27. ja 28. oktoobril «Äripäevas» ilmunud uudistega «SEB raudkindel fondiinvesteering sai hoobi» ja «Likviidsusfond hävis ka kohalike rämpsvõlakirjadega».



Uudise kategoorias esitati tänavu 60 võistlustööd. Preemia netosuurus on 10 000 krooni.

Žürii tööd juhtinud «Eesti Ekspressi» peatoimetaja Priit Hõbemäe sõnul toimus sel aastal läbimurre, millest oli juba aastaid räägitud ja mida oli oodatud.

«Maakonnalehed tõestasid, et nende uudisteemade ja info töötlemine on samal tasemel kui üle-eestilistel päevalehtedel,» selgitas ta.

Kuigi maakonnalehe kirjutisi hinnatakse ka eraldi, võistlevad nii suured päevalehed kui maakonnalehed ühes kategoorias.

Priit Hõbemäe kinnitusel selgus, et info hankimise kõrval on tähtsad lähenemine, vorm ja kiirus. «Seda enam et väikestes maakohtades ja linnades on ajakirjanikul palju raskem ja keerulisem sellistel tundlikel teemadel kirjutada, sest tähelepanu kohalikule ajakirjandusele on palju suurem ja personaalsem ning tagasiside jõuab kirjutajani väga kiiresti ja kirglikult,» kõneles ta.

Priit Hõbemäe sõnul pälvis žürii tähelepanu ka «Lääne Elust» alguse saanud kohaliku turu omatoodetud toiduainete kontrolli teema ja «Järva Teatajast» alanud riigikogulase Jaan Kundla üüriliste saaga.

«Ajakirjanduspreemiate žürii liikmed tõdesid, et maakonnalehed teevad tänuväärset tööd ja väga tihti saab just kohalikest lehtedest stardi mõni suur üleriigilise tähtsusega teema. On kahju, et juba päris alguses, umbes teises teemakäsitluses kaob artiklist algallikas ehk siis kohalik ajaleht, kust teema alguse sai.»

Peale Priit Hõbemäe kuulus žüriisse kuulusid «Eesti Päevalehe» peatoimetaja Lea Larin, «Postimehe» peatoimetaja Merit Kopli, «Maalehe» vanemtoimetaja Merike Pitk, Delfi peatoimetaja Urmo Soonvald, 1984. aasta Tartu ülikooli ajakirjanduse eriala vilistlaste esindaja ja aktsiaseltsi Ühinenud Ajalehed juht Margus Mets, «Äripäeva» peatoimetaja asetäitja Aivar Hundimägi ja Tartu ülikooli meediaõppejõud Mart Raudsaar.
Võitjad avalikustatakse 6. märtsil Tallinnas Õpetajate Majas pressipeol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles