Festivalile tuleb esinejaid lõunast ja põhjast

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wimme teab, et üks joig võib anda rohkem kui tuhat raamatut ning avada lõputu panoraamse nägemuse.
Wimme teab, et üks joig võib anda rohkem kui tuhat raamatut ning avada lõputu panoraamse nägemuse. Foto: Rockadillo.fi

Suvisele Viljandi pärimusmuusika festivalile on oodata esinema nii saami muusika elavat legendi Wimmet kui Lõuna-Aafrikast pärit suulude ansamblit Black Umfolosi.

«Mehe laulu» teemalisel festivalil tõstetaksegi esiplaanile laulud, mis on meestele auasjaks ning sütitavad neid endid, aga ka naisi ja lapsi.

Välisesinejaid valides pöörati festivali programmipealiku Tarmo Noormaa ütlemist mööda pilgud esmalt nendele piirkondadele, mille kultuuri mehelik pool on eriti tugev.  «Programmi koostades olid luubi all need paikkonnad, kus meestelaul on kaalukas, ning katsusime leida sellest traditsioonist ka head näited,» rääkis Noormaa.

Tänavuse festivali üks nimekamaid artiste on maailma ühe võimsama ja arhailisema, saamide laulukultuuri silmapaistev esindaja Wimme Saari.

Flandria viieliikmeline folkansambel Fluxus on samuti Viljandi festivali publikule tuttav. «Nad käisid siin koguni kolm korda esinemas ja said rahva lemmikuks, kuid paraku otsustasid mõne aasta eest kõikide suureks kurvastuseks laiali minna,» rääkis Noormaa. «Kuid kui nad kuulsid, et meil on juubelifestival, otsustasid nad taas spetsiaalselt selleks kokku tulla!»

Veel on oodata Zimbabwest pärit koori nimega Black Umfolosi, mis ühendab koreograafia suulude laulmisstiiliga. Korsika ainulaadset polüfoonilist  meestelaulutraditsiooni esindab L’Alba. USA hipide pealinnas Portlandis tänavamuusikutena alustanud poistekamp Water Tower Bucket Boys mängib köitvat segu ameerika traditsioonilise muusika alustaladest kantrist, bluegrass’ist ja old time’ist.

Teiste hulgas on oodata Gruusia meestekoori Tbilisit, Tooramat Mordvast, Brendan Begleyt Iirimaalt ja Monodiat Poolast. Loomulikult kaitsevad eesti meeste au kodumaised tuntud kollektiivid ning plaanis on eriprojekte.

20. Viljandi pärimusmuusika festival kestab 26.—29. juulini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles