Kõpu asub taastama ajaloolist mõisaparki

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõpu mõisa pargi uuendamisele kulub vallaeelarvest suurim summa.
Kõpu mõisa pargi uuendamisele kulub vallaeelarvest suurim summa. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kõpu valla tänavune eelarve on vallavanem Tõnu Kiviloo ütlemist mööda mullusega võrreldav, ulatudes 1,6 miljoni euroni.

«Nagu teisedki omavalitsused, prognoosime veidi tulumaksu laekumise kasvu,» rääkis Kiviloo. «Selle kerkimist oli näha juba läinud aasta lõpul: aasta kokkuvõttes laekus prognoositust viis protsenti rohkem.»

Tänavuse suurima tööna nimetas vallavanem Suure-Kõpu mõisa pargi taastamise esimest etappi, mis saab teoks keskkonnainvesteeringute keskuse toel.

Korda tehakse mõisa tagakülg, kunagine majandusala. See on kavas muuta ajaviitekohaks. Uuendatakse teerajad ja paigaldatakse valgustus ning konserveeritakse sepikoja varemed. Selleks investeeritakse üle 230 000 euro.

Mullu alustatud ja jaanuarikuus lõpetatud Kõpu asula tänavavalgustuse uuendamiseks on eelarves ette nähtud üle 30 000 euro.

«Senine tänavavalgustus pärines nõukogude ajast ning oli oma aja ära elanud: vahel põles, vahel mitte,» kõneles vallavanem. Et varasemaga võrreldes lisati valgusteid ning kõik põlevad ka heledamalt, on asula Kiviloo sõnutsi nüüd õhtuti üsna valge.

Samuti arvati tänavusse eelarvesse jaanuarikuised viimased maksed mullu asulas tehtud vee- ja kanalisatsioonitööde omaosaluseks. Terves asulas vahetati vee- ja kanalisatsioonitorustik ning lähematel aastatel loodetakse ehitada uus reoveepuhasti ja tootlikum puurkaev.

Leaderi meetmest saadava 100 000 euro toega alustatakse tänavu keset Kõpu asulat seisva endise meiereihoone remontimist. Sinna kavandatakse külastuskeskust, mis suunaks läbisõitvaid turiste nii Soomaa kui Viljandimaa väärtusi kaema.

Kõneldes äsja põlenud vallamajast, ütles Kiviloo, et tuge on saadud Viljandi- ja Pärnumaa omavalitsustelt ning 4 x 4 Offroad-klubilt. Ta lisas, et ERGO kindlustus on olnud väga vastutulelik ning praeguseks juba kompenseerinud hävinud inventari. Kui kõik läheb plaanipäraselt, loodetakse lähiajal kolida vallavalitsus XIX sajandist pärinevasse ajaloolisse vallamajja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles