Saksamaa sõprusühingu esindajad kohtusid maavanemaga

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi maavanem Lembit Kruuse kohtus Minden-Lübbecke Eesti sõprusühingu aseesimehe Dieter Schäpsmeieriga.
Viljandi maavanem Lembit Kruuse kohtus Minden-Lübbecke Eesti sõprusühingu aseesimehe Dieter Schäpsmeieriga. Foto: Viljandi maavalitsus

Viljandi maavanem Lembit Kruuse kohtus kolmapäeval Saksamaal asuva sõprusmaakonna Minden-Lübbecke Eesti sõprusühingu aseesimehe Dieter Schäpsmeieriga.


«Oleme väga uhked Viljandimaa ja Minden-Lübbecke sõprussuhete üle, mis on nii kaua kestnud,» ütles maavanem Lembit Kruuse. «Kui algusaastatel oli Viljandimaale eeskätt vajalik igasugune abi, siis nüüd tahame olla igati võrdväärne partner.»

Dieter Schäpsmeier on 1992. aastast igal aastal Viljandimaad külastanud. Nendele 20 aastale tagasi vaadates oli ta päri, et Eesti ja Viljandimaa areng on selle aja jooksul olnud tohutult kiire.

Senist lävimist meenutades tõdeti üheskoos, et paljuski on pikaajaliste ja heade sõprussidemete aluseks konkreetsed inimesed ja sage omavaheline suhtlemine. «Aja jooksul on tekkinud väga palju isiklikke kontakte ning võib kindlalt öelda, et suur hulk sakslasi on just tänu meie sõprussidemetele Eesti ja Viljandimaa avastanud,» ütles Dieter Schäpsmeier.

Tema sõnul peaks tihedat suhtlemist kahe sõprusmaakonna vahel edaspidigi alal hoidma, sest rühmade vahetus kultuuri, spordi, koolielu ja teistes valdkondades on muutunud aastatega regulaarseks.

Kohtumisel käsitleti ka ettevalmistusi Viljandimaa ja Minden-Lübbecke koostöölepingu sõlmimise 20. aastapäeva tähistamiseks eeloleval suvel Saksamaal.

Dieter Schäpsmeier lisas ühtlasi head soovid kahe piirkonna koostöö kestmiseks maavalitsuse külalisteraamatusse.

Viljandimaa ja Minden-Lübbecke sõprussuhted said alguse 1990. aastal, mil Viljandis sündinud ja üles kasvanud, aga hiljem Mindenisse kolinud Richard Werncke lõi «Eesti projektide toetamise ühingu», mille kaudu hakati Viljandimaale saatma humanitaarabi. 1992. aastal sõlmitud koostöölepinguga arenesid jõudsalt ka kahe maakonna kultuuri-, sotsiaal-, spordi- ja muud suhted.

Nüüdseks on abisuhtest saanud partnerlussuhe ning kõnealune ühing kannab nime Eesti sõprusühing. Edaspidi on kavas see muuta Euroopa Liidu sõprusühinguks, kaasates ühisesse suhtlusringi Minden-Lübbecke Austrias asuva sõpruspiirkonna Hermagori.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles