Väikevend sai uue kuju

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inglise päeval tutvustab inglise pärimusmuusikat The Urban Folk Quartet.
Inglise päeval tutvustab inglise pärimusmuusikat The Urban Folk Quartet. Foto: Erakogu

Pärimusmuusika festivali väike veli «Maa ja ilm» on saanud uue kuju: Tartu kahepäevasest maailmamuusika festivalist väljakasvanud rahvuspäevade sarja korraldatakse nüüd kolm korda aastas Viljandis.

Laupäeval, 11. veebruaril võetakse vaatluse alla inglise pärimusmuusika. Peaesineja on maailma folgilavasid raputanud The Urban Folk Quartet.

«Maa ja ilm» on muutunud festivalist Viljandi pärimusmuusika aida hooaja osaks, et tutvustada maailma rahvaste muusikakultuure.

«Tutvustamine peab olema sisuline ja informatiivne,» kinnitas Eesti pärimusmuusika keskuse juhataja Ando Kiviberg. «Kui varem on festivali «Maa ja ilm» peetud Tallinnas ja Tartus, siis leidsime, et meie aida hooaeg saaks mõõtmatult rikkam, kui välisesinejate ülesastumised oleksid midagi enamat kui lihtsalt kontserdid.»

Nii otsustasidki nad keskenduda ühe kindla piirkonna rahvamuusikale, kuid tutvustada sealseid traditsioone ühtlasi loengu vormis ning oma kohviku võimaldatavate kulinaarsete täiendustega.

«Inglise päeva puhuks saime kaubale hea sõbra ja rahvaste muusika asjatundja Peeter Volkonskiga, kes on silma jäänud Viljandi kultuuriakadeemias peetavate etnomuusika loengutega,» rääkis Kiviberg. «Peetri teadmistest ja käsitlustest peaks kindlasti osa saama rohkem inimesi. Ta oli hea meelega nõus rääkima inglise muusikatraditsioonidest ning leidsime mitu head esinejat, kes mängivad inglise pärimusmuusikat.»

Esimesel aastal on plaanis teha kolm «Maa ja ilma» teemapäeva. Järge ootab vene oma.

«Need üritused on mõeldud nii õpihimulistele kui nendele, kes soovivad rabelda välja rutiinist ja kohtuda muusikakultuuriga, mida iga päev käeulatusse ei saa,» ütles Kiviberg.

Sarja «Volk tahab teada» esimesel loengul arutleb Peeter Volkonski koos inglise rahvamuusiku Liam Robinsoniga muude teemade hulgas ka selle üle, kas inglastel on oma setud, kas Inglismaal on mõeldav, et külarahvas tuleb kokku ja võtab laulu üles, ning kui palju on inglise rahvalauludest inspiratsiooni saanud biitlid.

Õhtupoolikul ootab kirgliku ja kaasahaarava muusika- ja tantsuõpetajana tuntud Liam Robinson huvilisi pärimustantsu õpituppa. Robinson on pärit Inglismaalt Lincolnshire’ist. Ta esineb oma tantsuansambliga Liam Robinson Dance Band ning tal on käsil rahvusvaheline pärimustantsuürituste korraldamise uuring. Korraldajate ütlemist mööda tasub seda säravat, humoorikat ja nakatavat inimest vaatama tulla.

Õhtul annab kontserdi The Urban Folk Quartet. Bänd alustas mullu suvel suurt seiklust: kolmekuulist turneed läbi Hispaania, Saksamaa, Itaalia, Kanada ja Inglismaa. Kvarteti folkmuusika on igal pool rahvast sütitanud ning toonud talle kogu maailmas palju fänne. Album «Off Beaten Tracks» ongi salvestatud nende viimaste ringreiside ajal.   

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles