Tudengid peavad kümnendat teatripidu

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel tudengiteatrite festivalil pälvis publiku lemmiku tiitli Altermanni näitemängutrupi etendus «Meised... ja nahed». Ühtlasi andsid kolm tarka professorit kehastanud Hedvy Arulale eripreemia.
Eelmisel tudengiteatrite festivalil pälvis publiku lemmiku tiitli Altermanni näitemängutrupi etendus «Meised... ja nahed». Ühtlasi andsid kolm tarka professorit kehastanud Hedvy Arulale eripreemia. Foto: Merli Antsmaa

Veebruari teisel nädalavahetusel kogunevad kultuurihuvilised noored Viljandi kultuuriakadeemiasse 10. tudengite teatripäevadele, mille kestel saab vaadata üheksat truppi ning osaleda seminaril.

Teatripäevade peakorraldaja, Viljandi kultuuriakadeemia kultuurikorralduse eriala neljanda kursuse üliõpilane Kristin Viljamaa rõõmustas selle üle, et juubelifestivalil osaleb rohkem truppe kui varem.

«Tudengite teatripäevadel näeb nii pikaajaliste osalejate kui uute truppide lavastusi, mis pakuvad mitmekülgset ülevaadet noorte teatritegijate tegevusest,» rääkis Viljamaa. «Samuti jätkub kolmandat aastat koostöö Soome tudengiteatrite liiduga. Tänavugi tuleb üks trupp sealt esinema.»

Etendusi antakse traditsiooniliselt kolmel veebruarikuu päeval, 10.—12. veebruarini kultuuriakadeemia Mustas saalis. Etendustele mineja saab festivali annetuskasti panna just nii suure toetuse, kui südametunnistus lubab. Peakorraldaja rõhutas ka seda, et kõik vaatajad osalevad publiku lemmiku valimises.

Kristin Viljamaa sõnul on algusaastatest peale festivalil osalenud näiteks Tallinna tehnikaülikooli trupp T-Teater, Tartu Üliõpilasteater ja Pärnu kolledži trupp. Viimastel aastatel on lisandunud loomingulised ühendused Altermanni näitemängutrupp ja Impro­grupp JAA!, kes teevad improvisatsioonilisi lavastusi.

Etendusi ootab Viljamaa suure põnevusega, sest varasematele kogemustele tuginedes on noorte loodu mitmekülgne ja huvitav. Soome tudengiteatrite tase on peakorraldaja hinnangul päris tugev.

«Vaadata saab Helsingi Kellariteatteri lugu «Finlandia», mis kõneleb praeguste soome noorte elust,» rääkis ta.

Lavastustele annavad pärast iga etendust tagasisidet kolm tarka. Kristin Viljamaa julgustas huvilisi seda kuulama tulema, sest tihtipeale on tekkinud etenduse teemadel põnev diskussioon. Tarkadeks on sel aastal Viljandi kultuuriakadeemia õppejõud ja näitleja Garmen Tabor ning Rakvere teatri näitleja Mait Joorits. «Kolmandat tarka praegu veel ei ole, kuid festivali ajaks leiame temagi,» lubas Viljamaa.

10. veebruaril kella 12—16 leiab Viljandi linnaraamatukogu neljanda korruse saalis aset seminar «Noor teater», mis vaatleb noorte ja teatri kokkupuutepunkte ning omavahelisi mõjutusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles