Volikogu kinnitas Viljandi eelarve

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi linnavolikogu istungite saal
Viljandi linnavolikogu istungite saal Foto: Elmo Riig / Sakala

Kolmapäeval kinnitas Viljandi volikogu 2012. aasta linnaeelarve, mille kogumaht on 21 604 460 eurot.

Võrreldes mullusega kasvas eelarve kogumaht 2,6 protsenti ehk 542 666 eurot. Eelarve tuludest poole ehk 50 protsenti moodustavad üksikisiku tulumaks ja maamaks.

Suurim summa, 52 protsenti linnaeelarve põhitegevuse kulude kogumahust läheb taas haridusele, sotsiaalvaldkonnale kulub 11 protsenti ning kultuuri ja vaba aja ning spordivaldkonna tegevustele 16 protsenti. Linna majandusvaldkonnale on kavas kulutada 12 protsenti põhitegevuse kuludest. Linnavalitsuse ja -volikogu kulud moodustavad veidi üle 5 protsendi eelarve kogumahust.

Investeeringuid on tuleval aastal kavas teha 18 protsenti eelarve kogumahust ehk 3,9 miljoni euro eest, millest linna raha on koos laenuga 2,15 miljonit eurot. Pooleli olevate ja Euroopa tõukefondidest rahastatavate projektide lõpetamiseks tuleb linna omaosaluse katmiseks võtta laenu 1,49 miljonit eurot. Laen moodustab linnaeelarve kogumahust 6,9 protsenti.

Linnapea Loit Kivistik ütles, et eri objektide rekonstrueerimiseks ja muudeks investeeringuteks on eelarves planeeritud 3,9 miljonit eurot, millest 1,7 miljonit eurot saadakse välisrahastuse või toetuste arvelt. Suurim summa, 36 protsenti investeeringukuludest ehk 1 377 587 eurot, läheb kultuurimaja rekonstrueerimiseks ja sisustuse uuendamiseks. Viljandi Paalalinna gümnaasiumi hoonesse plaanitakse 700 000 euro eest ehitada uued köögi- ja sööklaruumid, prügila ladestusala sulgemise lõpetamiseks kulub 430 457 eurot.

Teede ja tänavate rekonstrueerimiseks on planeeritud kasutada linna raha 400 000 eurot ehk 10 protsenti investeeringukuludest, millest suurim summa läheb vanalinnas asuva Pika tänava kordategemiseks. Kastani tänava esimese paisjärve puhastamiseks kulub 187 431 eurot ning lossipargi teede ja valgustuse rekonstrueerimiseks 119 783 eurot investeeringuteks planeeritud kuludest.

Osaliselt, kuni 7 protsenti, taastati 2011. aasta septembrist linnaeelarvest palka saavate inimeste töötasu, mis on peamine 2012. aasta põhitegevuse kulude suurenemise põhjus võrreldes 2011. aastaga — palgafond kasvab kõikidel linna asutustel. Kärbitud töötasude taastamine täies ulatuses tuleb kõne alla siis, kui majandusnäitajad paranevad.

Viljandi linnaeelarve ja selle seletuskiri on avalikustatud linna koduleheküljel  ja linnaraamatukogus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles