Muuseum kogub vana pulmakraami näituseks

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana pulmakleit
Vana pulmakleit Foto: Sille Annuk / Postimees

Viljandi muuseum alustas Viljandimaal peetud pulmade ja nende korraldamisega seotud esemete ja mälestuste kogumist. Kokkukorjatu põhjal koostatakse kevadel näitus.

Näituse eesmärk on kajastada pulmi läbi aastate ja eksponeerida nendega seotud esemeid. Oodatud on pruudi ja peigmehe rõivad, ehted, pulmakutsed ja -lehed, fotod ja muud salvestised. Eriti pakuvad huvi pulmaülikonnad, -kingad ja -kingitused. Soovi korral tagastatakse esemed pärast näituse lõppu omanikele.

«Möödunud aastal korraldatud vanaemade näitusest on meil juba mõned pulma­kleidid, nii et  seeme on olemas,» rääkis tulevase näituse üks korraldajaid, muuseumipedagoog Liina Järvekülg. «Eriti teretulnud on meestele kuulunud esemed, sest meeste osa kipub praegu napiks jääma.»

Pulmameenutusi oodatakse nii pruudi, peigmehe kui külalise vaatenurgast. Pole tähtis kirjeldada kogu pulma, valida võib ka mõne huvitava või humoorika seiga. Mälestused võiksid olla seotud kihluse, laulatuse, pulmakommete, -kingituste, -reisi või mõne muu sellise sündmusega.

«Tegelikult pakub meile huvi kõik selle temaatikaga seonduv alates pulmalehtedest ja lõpetades kingitustega,» lisas Järvekülg. «Pulmad peegeldavad kindlasti ajastu märke ning meil on plaanis käsile võtta periood läbi saja aasta.»

Neil, kel on pakkuda pulmadega seotud esemeid, pildimaterjali või kirjutisi, palutakse muuseumiga ühendust võtta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles