Viljandi koolid hakkavad suvel silte vahetama

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegusest maagümnaasiumist saab suvel kesklinna kool ning seal jagatakse uuest õppeaastast vaid põhiharidust.
Praegusest maagümnaasiumist saab suvel kesklinna kool ning seal jagatakse uuest õppeaastast vaid põhiharidust. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Suvel võetakse Viljandi maagümnaasiumi majadelt senine nimesilt ning kinnitatakse neile tahvel kirjaga «Viljandi Kesklinna Kool».

«Selline on kooli enda tahe,» selgitas Viljandi abilinnapea Ardo Agasild.  Kolmapäeval koguneb volikogu, mis peaks kinnitama suvel tööd alustavate linna põhikoolide põhimäärused ning sellega seoses ka nende uued nimed.

Männimäel hakkab tööle Viljandi Jakobsoni kool ja Paalalinnas Viljandi Paalalinna kool.

Ardo Agasilla sõnul kaasati nimevalimisse nii õpilased, õpetajad kui lapsevanemad. Tehti küsitlus ja sõelale jäid need variandid, mis olid saanud kõige suurema toetuse. Näiteks maagümnaasiumi asemele kaaluti algul vanalinna kooli loomist, kuid pärast arupidamist muuseumi töötajatega jäädi püsima kesklinna kooli juurde. «Me ei tahtnud asjatuid vastuolusid,» selgitas maagümnaasiumi direktor Aavo Soopa algsest nimest loobumist.

Kaalumisel oli ka nimi Uueveski kool, kuid koolipere soovis end rohkem linnaga seostada. Senise nimega võrreldes teeb maagümnaasium suvel justkui kannapöörde. «Eks ta nii vist ole jah,» tunnistas Soopa. «Maagümnaasiumi nimi oligi pisut eksitav, sest põhikooliosa pole kunagi maaga seotud olnud.»

Ka Männimäel asuva kooli nimega oli segadusi, sest Jõgevamaal tegutseb juba Carl Robert Jakobsoni nimeline Torma põhikool. Seetõttu tuleb Viljandisse lihtsalt Jakobsoni kool.

«Uus nimi on loogiline ja sobib ka kõnekeelde,» leidis praeguse Jakobsoni gümnaasiumi direktor Eero Järvekülg.

Koolijuhi sõnul on inimesed harjunud seda koolimaja Jakobsoni nimega siduma. Tema selgitust mööda pandi nimi üldiseks arutamiseks juba pool aastat tagasi kooli kodulehele üles. «Mingeid uusi ettepanekuid selle aja jooksul ei tulnud,» lisas Järvekülg.

Kogu koolisüsteemi muutmisega alustab sügisel linnas tööd üks keskharidust andev kool, Viljandi gümnaasium, kus on ainult gümnaasiumiastme klassid. Lisaks tekib kolm põhikooli ning tööd jätkavad ka täiskasvanute gümnaasium ning erivajadustega õpilastele mõeldud Kaare kool.

Ardo Agasild avaldas veendumust, et koolisüsteemi muudatusest olenemata jäävad uued koolid siiski vanade õigusjärglasteks. «Kui rääkida vilistlastest, siis neile jääb tõmbepunktiks ikka see koolimaja, kus nad omal ajal õppisid,» uskus Agasild. Seega võiksid tema meelest praeguse Viljandi maagümnaasiumi vilistlased oma kokkutulekuid korraldada ikkagi Uueveski teel asuvas koolihoones. «Eks see koolimaja ole ajaloos palju nimesid kandnud,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles