Metsas vedeleb suur koorem arvutiprügi

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koormatäis arvutiprügi on Lilli lähedal metsas. Kes selle sinna viis, pole teada. Selge on vaid see, et arvutid kuulusid varem Viljandi vanglale.
Koormatäis arvutiprügi on Lilli lähedal metsas. Kes selle sinna viis, pole teada. Selge on vaid see, et arvutid kuulusid varem Viljandi vanglale. Foto: Erakogu

Lilli lähedal metsas kraavikaldal laiutab autokoorem vana arvutikraami, mis pärineb Viljandi vanglast, kuid keegi ei tea, kes on selle prahi metsa vedanud.

«Meil pole tükk aega midagi nii rasket juhtunud,» nentis keskkonnainspektsiooni Viljandimaa büroo juhataja Naima Täär.

Ka Viljandimaa metsaülem Elor Ilmet nentis, et nii suurt prügikogust pole riigimetsa pikka aega toodud. «Sellist hulka arvutiprügi pole varem olnudki,» lisas ta.

Kohalik metsnik avastas vanade arvutite, kuvarite ja klaviatuuride hunniku Altsi bussipeatusest poole kilomeetri kaugusel juba augusti lõpul. Ligi pool aastat asja uurinud keskkonnainspektsiooni töötajad on selgeks teinud, et vara pärineb Viljandi vanglast, kuid seda, kuidas koorem metsa alla sattus, pole õnnestunud välja uurida.

Siinne vangla lõpetas töö 2008. aasta mais ning pärast seda seisis hoonekompleks lammutamiseni tühjalt. 2010. aasta juulini kuulus see justiitsministeeriumile ja sealt edasi varahaldusfirmale Eften Capital. Ehkki hoone väravate uksed olid lukus ja kompleks oli turvafirma valve all, elasid ja tegutsesid vanglahoonetes inimesed, kes vedasid sealt välja vanametalli ja muud väärtuslikku kraami.

Paraku pole arvutite viimase omanikuni jõudmine aidanud inspektoreid prügistajale lähemale. Naima Tääri sõnul on mõistetamatu, miks oli vaja koorem Läti piiri äärde metsa viia, sest elektroonikajäätmeid saab jäätmejaamades tasuta ära anda.

Karksi valla keskkonnaspetsialist Tiia Kukk kinnitas, et selline koht on olemas ka Karksi-Nuias. «Selle koorma oleks võinud kas või jäätmejaamas konteineri kõrvale maha panna,» hindas ta juhtunut.

«Miks oli kellelgi vaja nii palju vaeva näha ja prügi kaugele metsa alla vedada?» imestas Täär. «Ja mida neist kuvaritest ja arvutitest leiti, et need oli vaja enne puruks lüüa?»

Kui keskkonnainspektsioon ei saa juhtunu kohta võimalikelt pealtnägijatelt või teadjatelt uusi vihjeid, võib uurimine lõppeda sellega, et prügistaja jääb välja selgitamata. Sellisel juhul tuleb maaomanikul endal koormatäis arvutijuppe kraavipervelt ära koristada. Omanik on riigimetsa majandamise keskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles