Euroopa fond tuleb Võrtsjärve kaluritele toeks

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võrtsjärve kaluritel tuleb edaspidi tasuda angerjamaimude asustamise eest vaid selles mahus, mille nad ise järvest välja püüavad.
Võrtsjärve kaluritel tuleb edaspidi tasuda angerjamaimude asustamise eest vaid selles mahus, mille nad ise järvest välja püüavad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Keskkonnaminister Keit Pentus saatis ministeeriumitele kooskõlastamiseks eelnõu, mille järgi tuleb Võrtsjärve kaluritel edaspidi tasuda angerjamaimude asustamise eest vaid selles mahus, mille nad ise järvest välja püüavad.


Seni on Võrtsjärve kalurid pidanud kompenseerima asustamiskulud ka nende angerjate puhul, kes hiljem siit välja rändavad. Teadlaste hinnangul suundub umbes kaks kolmandikku Võrtsjärve asustatud angerjatest läbi Läänemere Sargasso mere poole, angerjate kudemisalale. «Seega on igati põhjendatud, et asustamise kulude katmises on oma osa Euroopa kalandusfondil,» selgitas Pentus. Ministri sõnul tuleb kaluritel püügitasudega tulevikus katta umbes kolmandik järve asustatud maimude rahast.

2011. aastal panustab riik esimest korda angerjate asustamisse Euroopa kalandusfondi rahast. Sel aastal läheb kalandusfondist angerjate asustamiseks 64 000 eurot. «On tähtis seista selle eest, et ka Euroopa Liidu järgmisel rahastamisperioodil see võimalus Eestil säiliks,» lisas Keit Pentus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles