OTT kogus palju mõttekaaslasi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loodava seltsingu üks eesmärk on muuta mahetoit senisest kättesaadavamaks.
Loodava seltsingu üks eesmärk on muuta mahetoit senisest kättesaadavamaks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Möödunud nädala kolmapäeval Viljandis asetleidnud toiduvõrgustiku OTT algatamiskoosolekul osales ligi kolmkümmend huvilist.

«Selline kaasamõtlejate hulk oli väga rõõmustav, eriti arvestades, et nad kõik olid asjast sisuliselt huvitatud,» kõneles seltsingu Otse Tootjalt Tarbijale (OTT) initsiaator Anu Johani.

Anu Johani tunnistas, et toiduvõrgustiku loojatel seisab ees suur töö.

«Kokkusaamisel esines meile põhjaliku ettekandega Sirkka Pintmann, kes on Raasiku ja Kuusalu toiduvõrgustiku asutaja ning tegeleb algatusega www.maakaup.ee, mis viib talutoitu Tallinna,» kõneles ta.

Sirkka Pintmann tutvustas kogunenutele Prantsusmaal juba üle 25 aasta kasutusel olevat süsteemi AMAP, mis on eestlastele eeskujuks olnud. Prantslased olid selle omakorda üle võtnud Jaapanist, kus sellise süsteemi loomise ajendiks oli ühes piirkonnas levinud tuumareostus.

«Noored emad ei usaldanud supermarketite toitu ja hakkasid otsima kontakti kohalike talunikega, kes pakkusid saastumata kaupa,» jutustas seltsingu algataja.

Põhjaliku ettekande käigus said viljandimaalased aimu, kuidas töötab Prantsusmaa toiduvõrgustik ja milliseid variante kasutatakse Eestis.

Kohalolijad otsustasid, et tahavad jäljendada eelkõige Prantsusmaa võrgustikku, mitte Raasikul ja Kuusalus kasutatavat versiooni, mis erineb prantslaste süsteemist.

Pärast ettekandeid jagunesid kohalolijad neljaks laudkonnaks, kes arutlesid selle üle, millised on tootjate ja tarbijate ootused, milliseid koolitusi nad vajaksid ning milline võiks olla Viljandi toiduvõrgustik. Arutelu kokkuvõtted on veel tegemisel.

Esimese konkreetse sammuna koostavad toiduvõrgustiku loojad kodulehekülje, kuhu riputatakse üles tootjate andmebaas. Seejärel korraldatakse tarbijate ja tootjate kohtumine. Eestvedaja sõnul saab seltsingu ja toiduvõrgustikuga liituda igaüks, kes asja vastu huvi tunneb.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles