Sotsiaalminister ei karda võtta vastutust toetuste viibimise pärast

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maret Maripuu
Maret Maripuu Foto: Elmo Riig / Sakala

Sotsiaalminister Maret Maripuu ei karda võtta poliitilist vastutust puuetega inimeste toetuste viibimise pärast.

Maripuu ei öelnud, kas ta on kaalunud toetuste viibimise pärast tagasiastumist. Tema sõnul on praegu esmatähtis see, et probleem saaks kiiresti lahendatud, kirjutab uudisteagentuur BNS.

«Praegu on ministeeriumis sel teemal käimas sisejuurdlus. Kuid võib juba öelda, et probleem on seotud tegevuste ja infotehnoloogia arenduste halva ajaplaneerimise ning osakondadevahelise puuduliku koostööga. Praegu keskendume probleemi võimalikult kiirele lahendamisele,» rääkis Maripuu.

Infotehnoloogiaprobleemide ja uuendatud registri kasutuselevõtmise tõttu viibib oktoobrist peale puuetega inimeste toetuste väjamaksmine.

Maripuu märkis, et tööealiste puudega inimeste sissetuleku tagab reeglina töövõimetuspension, mille saamine ei piira õigust tööd teha ja töötasu saada.

«Töövõimetuspensionärid on oma pensioni kätte saanud. Kes on esitanud taotluse pärast 1. novembrit, nende taotlus võib veel menetluses olla ja seda menetletakse lähtuvalt seaduses ette nähtud korrast ja tähtaegadest,» lausus Maripuu.

Tema sõnul makstakse töövõimetuspensionäridele lisaks ka puudega tööealiste toetust, mille suurus on 260-840 krooni sõltuvalt inimese lisakuludest. Toetus ei ole puudega inimese sissetulek, selle eesmärk on puudest tingitud lisakulude osaline katmine.

Maripuu sõnul puudutas hilinemine neid tööealisi puudega inimesi, kes esitasid toetuse saamiseks ekspertiisitaotluse pärast 1. oktoobrit.

«Et ka need inimesed vähemalt osa toetusest kätte saaksid, otsustati neile, kellel oli enne puude kehtivusaja lõppu sügav või raske puue määratud, maksta toetuse miinimumsumma. Seda makstakse kuni lisakulude õige suuruse tuvastamiseni. Toetuse õige suuruse saab tuvastada järgmise aasta alguses, vahe makstakse tagantjärele,» selgitas sotsiaalminister.

Maret Maripuu tunnistas, et toetuste viibimise puhul on tegemist kahetsusväärse juhtumiga.

Maripuu sõnul makstakse puudega lastele ja puudega vanaduspensioniealistele inimestele ning ka paljudele puudega tööealistele ehk kokku üle 100 000 inimesele sotsiaaltoetused ja töövõimetuspensionid endiselt välja õigel ajal.

«1200 tööealisele inimesele, kes esitasid taotluse pärast 1. oktoobrit, on toetus välja makstud, umbes sama palju inimesi ootab veel toetuse saamist. Järjest makstakse toetusi välja ja neid, kelle toetus hilineb, jääb iga päevaga vähemaks,» lausus sotsiaalminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles