Koolimaja valmimine lükkub ehituse kallinemise tõttu edasi

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline näeb kavandatav gümnaasium välja arvutis tehtud eskiisina. Valuoja kooli vana maja remonditakse ning selle taha rajatakse uus ja veel suurem hoone.
Selline näeb kavandatav gümnaasium välja arvutis tehtud eskiisina. Valuoja kooli vana maja remonditakse ning selle taha rajatakse uus ja veel suurem hoone. Foto: Arhitektuuribüroo Salto

Rahanappus on sundinud Viljandi uue gümnaasiumi asutajaid vähendama koolimaja suurust ning seetõttu pole arhitektid saanud suvel jooniste kallal tööd teha.

Arhitektid pidid Valuoja kooli põhiprojekti valmis saama novembriks ning selle nimel alustas arhitektuurivõistluse võitnud büroo Salto aprilli algul ka tööd. Suvel selgus, et hinnad on nii kiiresti kerkinud, et talvel kavandatud ehituseks riigil raha ei jätku.

Koolimaja eeldatavast maksumusest haridusministeerium ja Riigi Kinnisvara aktsiaselts rääkida ei taha, öeldes, et hind saab selgeks pärast riigihanget.

Maja maksab kuni seitse miljonit eurot

Kui valitsus 2010. aastal Viljandi gümnaasiumi rajamist arutas, jäi võimaliku hinnana kõlama 3,5 miljonit eurot. Viljandi volikogu sama aasta aprillikuu istungil nimetati summat 4,5 miljonit eurot.

Viimati üritati ehituse mahtu vähendada nii, et eeldatav hind jääks 7 miljoni euro piiresse.

Koolijuht Ülle Luisu sõnul on mõni esialgu kavandatud ruum kõrvale jäetud ning mõne suurust vähendatud, et hinda odavamaks saada. Samas kinnitas Luisk, et ehkki hoone tuleb väiksem, on seal kõik gümnaasiumile vajalikud kabinetid. Ehitamata jäetakse näiteks võimla ning kehalise kasvatuse tunde hakatakse tegema lähedal asuvas spordihoones.

Lisaks tundis Luisk rõõmu selle üle, et uut hoonet võib endiselt pidada arhitektide kunstiteoseks ning odavuse nimel pole loobutud loomingulisest lähenemisest.

Arhitekt Karli Luik kinnitas, et võib nüüd projektiga edasi töötada. Paraku tähendab vahepealne viivitus, et Salto arhitektid saavad uue hoone põhiprojekti valmis alles tuleva aasta jaanuaris või veebruaris ning hoone valmib 2013. aasta maiks.

Kui Viljandi linnapea Loit Kivistik informeeris tekkinud viivitustest volikogu eelarve- ja arengukomisjoni, esitas selle liige Tonio Tamra ülejäänud komisjoni liikmetele küsimuse, kas uut gümnaasiumi on üldse mõttekas järgmisel sügisel tööle panna.

Kui riigigümnaasium alustaks tööd aasta pärast, peaksid õpilased esimese õppeaasta käima Paalalinna kooli algklasside majas ning Kaare koolis. Ülle Luisk kinnitas, et tema on selle mõttega juba harjunud ning peab kooli avamist 2012. aastal ainuõigeks lahenduseks.

Linnavolikogu opositsiooni kuuluv Tonio Tamra ütles, et usaldab selles küsimuses Ülle Luisku. Ettepaneku mõelda kooli asutamise edasilükkamisele oli ta oma sõnul teinud maamehelikust mõtteviisist lähtudes.

«See pole kuidagi seotud minu poliitilise kuuluvusega,» toonitas ta. «Mõtlesin lihtsalt sellele, kas peame tormama ning et uue õppekava täitmiseks on vaja selliseid ruume, mida praegustes koolimajades pole.»

Tonio Tamra ettepanek tekitas komisjonis pika arutelu ning 20. oktoobril tuleb kokku volikogu eelarve- ja arengukomisjoni ning hariduskomisjoni ühine koosolek, kuhu kutsutakse ka haridusministeeriumi esindajad. Sellel istungil tahavad komisjonide liikmed teada saada, kuidas sujuvad kooli asutamine ning uue hoone ehitamine.

Volikogu esimehe Tarmo Looduse sõnul tuleb enne otsuste langetamist ära kuulata kõik lahendused. Esialgu pole ka kiire, sest kui kooli asutamine aasta võrra edasi lükatakse, tuleb otsus teha veebruaris.

Koolijuht pole venitamisega nõus

Nii Tarmo Loodus kui Ülle Luisk on seda meelt, et kooli algust edasi lükata ei tohi. Nimelt on tänavu Viljandis kümnendasse klassi läinud noorte õppetöö seatud niimoodi, et sel õppeaastal on neil programmis enamasti uue õppekava kohustuslikud ained. Uuest aastast peaks laienema valikainete hulk, kuid neid on Looduse ja Luisu arvates praeguses koolisüsteemis väga keeruline anda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles