Külarahvas jäi inimliku eksimuse pärast postita

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii Viljandi poolt kui Tartu kandist tulijad on viimastel päevadel truubitööde tõttu Mähmalt ringi suunatud.
Nii Viljandi poolt kui Tartu kandist tulijad on viimastel päevadel truubitööde tõttu Mähmalt ringi suunatud. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Postisaadetistest mitmeks päevaks ilma jäänud Mähma küla elanik kurjustas Eesti Postiga, aga leheviija järgis liikluseeskirja ega sõitnud ajutisest keelumärgist edasi.

Segadus sai alguse teisipäeva hommikul, kui Tartu maantee remont jõudis Mähma küla lähedal asuva truubi väljavahetamiseni.

Peatöövõtja, aktsiaseltsi TREF projektijuht Guido Lents ütles, et teisipäeva hommikul pandi enne truupi välja edasisõitu keelavad märgid. Tema andmeil tekkis liikluses seepärast segadus ning läbipääs avati mõneks ajaks uuesti. Taas suleti liiklus pärastlõunal ja paari tunni pärast kaevas kopp tee läbi.

Märk jättis vangi

Viljandi poolt tulijad juhatas silt ümbersõidule Tõnuküla juurest, Tartu poolt sõitjad pidid tegema ringi läbi Tusti. Mähma külla viib kaks teed ning sissesõitu keelav niinimetatud telliskivi märk oli Tartu poolt tulles jupp maad pärast esimest teed.

Nõnda jäi Mähma küla teine, Viljandi-poolne tee kahe keelumärgi vahele. Et kaks teed Mähmas omavahel ühenduses ei ole, jäi osa külarahvast justkui lõksu: liikluseeskirja rikkumata nad oma kodust välja või koju tagasi sõita poleks saanudki.

Nagu selgitas Guido Lents, oli liiklust korraldava osaühingu Sakala Teed mees ekslikult arvanud, et kaks külateed Mähma sees kohtuvad. Ta kinnitas, et ehitaja kohalikega liiklusmärgi eiramise pärast ei pahanda; samuti ei seganud elanike sõitmine truubitöid.

Kolmapäeva õhtuks oli keegi segava keelumärgi üldse maha võtnud, kuid töö tegijad panid eile hommikul uue märgi asemele.

Neljapäeval lubas Lents, et veel samaks õhtuks seatakse kõnealuses kohas keelumärgi juurde lisatahvel, mis lubab edasi sõita kohalikel elanikel ja neid teenindavatel sõidukitel.

Lentsi andmeil peaks truubitöö lõppema täna pärastlõunal. Seejärel keelumärgid kõrvaldatakse ja kõik sõidukid võivad taas mööda Tartu teed liikuda.

Sakala Teede tegevdirektor Toomas Leppik täiendas, et algul oligi edasisõitu keelav märk Tartu poolt vaadates pandud pärast mõlemat Mähma teed ja enne truupi. Paraku ei hoolinud paljud sõidukijuhid keelumärgile eelnevatest ümbersõiduviitadest ja tupikumärkidest ning põrutasid keelumärgini välja.

«Sinna tekkis suur ummik ja lisaks läks troppi Tõnuküla kitsas ümbersõit, mis oli mõeldud Viljandi poolt tulijaile,» rääkis Leppik. «Olukorra lahendamiseks avati korraks Tartu tee ja seejärel viidi keelumärk kaugemale, Tõnuküla ümbersõidu Tartu-poolsesse otsa ehk kahe Mähma tee vahele.»

Lisaks keelati «telliskiviga» liiklus ka Tõnuküla ümbersõidul Tartust Viljandi poole. Selle märgi juures oli tema kirjeldust mööda lisatahvel, mis lubas kohalikel liigelda ümbersõidu mõlemas suunas, kuid tahvli tõmbas kellegi kuri käsi maha.

«Kiiruga asju korraldades jäi tõesti selgitamata, et Mähma küla sees kaks teed kokku ei saa,» lausus Leppik. «Selles mõttes inimlik eksimus.»

Varsti on kõik asfaldi all

Tasapisi on Tartu maantee remonditav lõik aina pikemalt kaetud esimese asfaldikihiga.

Guido Lents hindas, et hea ilma korral saab Viljandi külje alla rajatud ringtee asfaldi alla järgmise nädala jooksul ning Tartu-poolse teejupi asfalteerimine lõpeb ületuleva nädala algul.

Tartu poolt vaadates on vana asfalti veel kilomeetri jagu. Ehitaja otsustab järgmisel nädalal, kas see jääb tänavu puutumata või võetakse üles ja pannakse esimene kiht uut asfalti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles