Raudna põhikoolis lõppev remont jõudis kohtusse

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teisipäeva lõuna ajal oli Heimtali mõisa suur saal töömehi täis ning samal ajal tehti mitmesuguseid viimistlustöid.
Teisipäeva lõuna ajal oli Heimtali mõisa suur saal töömehi täis ning samal ajal tehti mitmesuguseid viimistlustöid. Foto: Elmo Riig

Pärsti valla pikale veninud kannatused Raudna koolimaja remontimisel on jõudnud nii kaugele, et ehituse lõpp paistab ning kohus on taganud valla enam kui poole miljoni euro suuruse nõude endise ehitaja vastu.

«Ehitajad, kes koolimajas tööd teevad, on ametis ööd ja päevad, ning firma pingutab, et kool saaks siseruumid kätte,» selgitas Pärsti vallavanem Erich Palm.

Sel kevadel pooleli olnud mõisamaja remondi enda kanda võtnud ehitusfirma Nordecon lubas hoone remondiga ühele poole jõuda 2. septembriks. Vallavanema kinnitusel saavad siseruumid praeguse kava kohaselt kooliaasta alguseks valmis ning koolimaja ümbruses jätkuvad tööd veel oktoobrini.

Erich Palmi sõnul võib ehituse lõplikult valminuks kuulutada alles kolme aasta pärast, mil lõpeb ka ehitaja antav garantii. Praeguste andmete järgi peaksid aga ehitusmehed Heimtalis asuvast mõisast lahkuma hiljemalt oktoobri keskel ning viimased dokumendid remondi lõpetamise kohta ehitusfirma ja valla vahel allkirjastatama oktoobri viimaseks päevaks.

Samal ajal kui vallaametnikud jälgivad pingsalt, et klassiruumide ehitus kooliaasta alguseks valmis saaks, tuleb neil teha ettevalmistusi kohtulahinguks Heimtali mõisahoone ehk Raudna põhikooli maja esimese ehitajaga.

Praeguseks on ehitusfirma Remet ja Pärsti valla vaidlus jõudnud kohtusse ning vald on saanud sealt esimese väikese võidu. Nimelt on kohus andnud nõusoleku tagada valla hagi summas 562 878 eurot. See otsus ei tähenda, et firma peab vallale kahjutasu maksma, kuid ettevõte ei tohi enne lõpliku kohtuotsuse tegemist oma peahoonet kellelegi müüa ega kinkida.

2008. aasta jõulude ajal sõlmis Pärsti vald Remetiga lepingu, mille kohaselt pidi ehitusfirma Heimtali mõisa 2010. aasta suveks 1,17 miljoni euro eest remontima. Töö käigus tekkisid kahe poole vahel tülid, sest nad ei suutnud kokku leppida, milliste tööde eest peaks vald ehitajale lisaraha maksma ja millised neist olid lepingu osa.

Mullu augustis lõpetas vald Remetiga lepingu. Ta oli selleks ajaks ehitajale maksnud 595 000 eurot ja töödest oli valminud veerand, osa tuli aga uuel ehitajal hiljem ümber teha.

Et Nordecon küsis tänavu kevadel sõlmitud lepingu järgi remondi tarbeks vallalt 1,14  miljonit eurot, läheks kogu ehitus vallale maksma juba 1,73 miljonit eurot.

Mullu sügisel tellis vald ekspertiisi, et hinnata Remeti tekitatud kahjusid, ning pöördus selle alusel kohtu poole. Vallavanem Erich Palmi sõnul ei tähenda kohtu otsus hagi osalise tagamise kohta, et Remetilt nõutakse just 562 878 euro suuruse kahju tasumist. «See summa võib kohtupidamise käigus ka tõusta,» lisas ta.

Remeti juhatuse esimees Aivar Lehtmets pole Pärsti valla esitatud hagiga nõus ning leiab, et hoopis vald on ehitusfirmale kahju tekitanud. Lehtmets lubas, et peatselt esitab firma kohtusse enda hagi, kus nõuab vallalt kahjutasu. Kui suur see nõue olla võiks, Lehtmets ei öelnud. «Summa selgub kohtumenetluse käigus,» ütles ta.

Seda, mida tähendab firmale kohtuotsusega peakontori hoonele Pärsti valla kasuks seatud hüpoteek, Lehtmets kommenteerida ei soovinud. «Sellised on Eesti Vabariigi seadused,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles