Selts taastab Tääksi külamaja

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tääksi külamaja
Tääksi külamaja Foto: Elmo Riig / Sakala

Keset Tääksi küla asuv uhke ajalooline ehitis kuulub 2004. aastast külaseltsile ning on läbi teinud põhjaliku uuenduskuuri.

 
Tegemist on hoonega, mis ehitati 1914. aastal Olustvere vallamajaks. Nõukogude ajal on seal paiknenud haigla, kohus, arstipunkt, raamatukogu, eluruumid ja Ella pood. Samas majas on tegutsenud ka Tääksi külanõukogu.

Tänavu tähistas Tääksi külaseltsi eestvedamisel oma 425. aastapäeva. Sel puhul korraldati endise tääksilase, praegu Tartus elava Tõnu Randaru eestvedamisel seltsimajas küla ajalugu käsitlev suurejooneline ekspositsioon.

«Näitus on avatud aasta lõpuni ja seda võivad uudistama tulla kõik soovijad,» ütleb Tääksi külaseltsi juht Mari-Liis Kõuts.

Lisaks sellele saab külamajas vaadata endise külaelaniku, harrastuskunstnik Bernhard Kauberi pilte ja skulptuure. Samuti on seal välja pandud tääksilase Linda Subi luulekogu ning alates 2006. aastast koostatud kroonikaraamatud.

Auväärse tähtpäeva puhul valmis ka raamat, mille kaante vahele on kogutud fotod Tääksi majapidamistest ja kõigist elanikest.

Külavanem Eha Naarits rõhutab, et seltsimaja võttis oma tiiva alla postkontori. «Muidu oleks see meie külast kadunud — vanas majas polnud selle tegutsemiseks vajalikke tingimusi. Nüüd on postkontoris soe vesi ja elekterküte.»

Seltsimaja saal mahutab nelikümmend inimest ning seal võivad külaelanikud oma tähtpäevi pidada.

Eha Naaritsa sõnul on Tääksis tore tegus rahvas.

«Oleme üheskoos puhastanud järve kaldaid. Järve keskel olevale saarele oleme teinud pingid ning ehitanud saarele viiva silla,» räägib ta, lisades, et sellel saarel peetakse enamik küla suuremaid pidusid.

Naarits toob ühisest tegutsemisest veelgi näiteid: «Viimasel hoogtööpäevakul rajasime asulasse kõnniteed. Seltsi eestvedamisel on valminud külakaart. Kui lund jagub, oleme jaanuaris korraldanud suusapäeva.»

Igal aastal peetakse Tääksis mardi- ja kadripäeva.

«Üle-eelmisel aastal pruulisime ka mardiõlut. Igaüks tõi peole kaasa suupisteid. Kohalik bänd Sandimardid eesotsas koolidirektor Jaan Hanseniga mängis pilli ja laulis,» meenutab Eha Naarits.

Kuulsust on kogunud Tääksi järve jooks ning tuntuks on saanud seltsi korraldatavad järvepidu ja külapäev.

«Tänu õpetajatele ja koolidirektorile, kes koos lastega meile alati appi tulevad, on need ettevõtmised alati õnnestunud,» nendib külavanem.

Mari-Liis Kõuts ütleb, et külamaja sai mullu remonditud tööturuameti pikaajalistele töötutele korraldatud projekti toel ning töös lõid kaasa Suure-Jaani valla töötud.

«Projekti eesmärk oli suunata pikaajalisi töötuid tööturule tagasi ning harjutada neid nii töötegemise kui kollektiiviga,» selgitab ta.

Töötuid juhendas Mari-Liis Kõutsi poeg Ahto Kõuts, kes töötab ehituse ja metsanduse alal. Projekti raha eest oli võimalik töötuid toitlustada ja sõidutada, samuti materjalid ja töövahendid muretseda. Hommikused võileivad valmistasid töötud valmisostetud materjalidest ise, lõunasöök toodi Tääksi kooli või Olustvere sööklast.

«Mõned harjusid nii ära, et kui projekt novembris lõppes, tahtsid nad siin edasi töötada,» naerab külaseltsi juht, kuid lisab, et alati töötutega siiski lihtne polnud, sest nad olid juba väga kaua töölt eemal olnud.

Kolm projektis osalenut on Kõutsi teada pärast projekti lõppu ka töö leidnud. «Üks inimene läks vallavalitsusse majahoidjaks ja ta oli siin saadud kogemuse eest väga tänulik. Ütles, et varem polnud tal aimugi, kuidas kipsplaati seina pannakse.»

Mari-Liis Kõuts ütleb, et projekt ei tähendanud töötutele pelgalt töötegemist.

«Neile käisid kõnelemas ka lektorid. Näiteks räägiti, kuidas kirjutada avaldust ning kuidas ennast esitleda, et tööle tagasi saada. Punase Risti esindaja Merit Laan käis kahel korral õpetamas esmaabivõtteid,» meenutab ta.

Kõuts usub, et töötud jäid projektiga rahule. «Tänu sellele sai külamajas ära tehtud loodetust rohkemgi. Kõigest üks tuba on veel remontimata. Sellest tuleb käsitöötuba ja selle teeme korda oma jõududega.»

Põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti või LEADER-i programmi vahendusel loodab selts saada raha külamaja fassaadi värvimiseks ja uue katuse tarvis. Lisaks on neil mõttes ehitada laulukaar ja korda teha vana kultuurimaja plats.

«Suvel puhastasime seda külarahvaga, aga kõige tõhusama panuse andis Madis Randaru, kes kaevas sealt kopaga juurikad ja võsa ning vedas mulla asemele,» räägib külavanem Eha Naarits.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles