Mälestusturniiri võidu teenis suurmeister Kaido Külaots

, male meistrikandidaat
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandis peetud 45. Ilmar Raua mälestusturniiri võidu teenis rahvusvaheline suurmeister Kaido Külaots.
Viljandis peetud 45. Ilmar Raua mälestusturniiri võidu teenis rahvusvaheline suurmeister Kaido Külaots. Foto: Elmo Riig / Sakala

Pühapäeval Viljandis lõppenud Ilmar Raua mälestusturniiri males võitis rahvusvaheline suurmeister Kaido Külaots.

Reedest pühapäevani Viljandi spordihoones peetud 45. Ilmar Raua mälestusturniiril mängis 45 maletajat Eestist ja Soomest. Heatasemelise võistluse võitis rahvusvaheline suurmeister Kaido Külaots 19 punktiga 21st. Teist kuni neljandat kohta jäid 16 punktiga jagama rahvusvahelised suurmeistrid Igor Švõrjov ja Meelis Kanep ning FIDE meister Ilja Vovk.

Turniir oli omapärane seetõttu, et kasutusel oli jalgpallist tuttavaks saanud punktisüsteem, mille kohaselt partii võitmine andis tabelisse kolm, viik ühe ja kaotus null punkti (tavapäraselt saab malepartii võitmise eest punkti, viigi eest pool ja kaotuse eest null punkti). Selline võitu enam väärtustav süsteem muutis partiid võitluslikuks.

«Jäin turniiriga väga rahule — nii tulemuse, korralduse kui oma mängu kvaliteediga, suutsin seitse vooru läbida suuremate lollusteta,» sõnas turniirivõitja Kaido Külaots rahulolevalt.

«Partii Švõrjoviga oli väga võitluslik, vastane pakkus mulle kaks korda viiki ja ehkki mul olid mustad malendid, ei tahtnud ma seda vastu võtta, sest turniiril kasutusel olnud punktisüsteemi tõttu viik eriti palju juurde ei andnud. See oligi võtmepartii,» tõstis Külaots esile neljanda vooru kohtumist hiljem teiseks platseerunu üle.

Ka maletreenerina tegutsev ja juuli algul oma õpilastega Venemaal rahvusvahelisel võistkondlikul turniiril «Valge vanker» teise koha pälvinud Igor Švõrjov kiitis Viljandi võistluse korraldust, tõstes esile internetti tehtud otseülekandeid, korralikku auhinnafondi ja tugevat koosseisu.

Kolmandaks platseerunud Viljandi maletaja Meelis Kanepi ütlemist mööda kujunes turniir meeldivalt esinduslikuks ja korralduselt suurepäraseks.

«Teise päeva õhtul peetud välkturniir oli samuti hea mõte. Minule pakkus enim rahulolu Sergei Neffi alistamine neljandas voorus. Ka esimeses voorus tegin ilusa partii, kuid see ei vääri ehk nõnda palju äramärkimist,» rääkis Kanep, kes juba täna mängib Riias rahvusvahelisel «Riia Openil».

Ilmar Raua mälestusturniir tõi Viljandisse suure osa Eesti maleparemikust, sest lisaks esikolmikusse jõudnud rahvusvahelistele suurmeistritele lõi  siin kaasa veel rahvusvahelisi meistreid, FIDE meistreid ja meistrikandidaate.

Võistluse korraldas Eesti male toetusühing koos Viljandi maleklubiga CC Fellin ning see kuulus Paul Kerese 95. sünniaastale pühendatud, Eesti male toetusühingu korraldatud turniiride sarja, mille kohta saab pikemalt lugeda internetis asuvalt erileheküljelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles