Ando Kiviberg: Õnnelike inimeste kokkusaamise paik

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ando Kiviberg
Ando Kiviberg Foto: Elmo Riig

19. Viljandi pärimusmuusika festivalil «Rütm ja pulss» rõhutati nakatava rütmilisuse tähtsust lisaks rütmipillidele viiulit, torupilli, kannelt, lõõtsa või mõnd muud meil levinud pilli mängides.

Festivali pealik Ando Kiviberg, ega te ole statistikat teinud, mitme inimesega festivali nelja päeva jooksul suhtlesite?

See võiks huvitav olla küll. Usun, et see arv võib olla päris suur, kolme nulliga kindlasti.

Milliste tunnetega lõppenud peole tagasi vaatate?

Arvan, et festival õnnestus. Teemavalik õigustas ennast ning püstitatud eesmärgid said saavutatud. Inimesed võtsid selle väga hästi vastu ning mul on eriti hea meel näha, et peale on kasvanud pärimusmuusikute noor põlvkond.

Vägilaste areenilt lahkumise järel ei jää nišš tühjaks. Sinna astub mitu uut ja väga põnevat koosseisu. Pühapäevaõhtune gala-palagan tõestas seda veenvalt.

Muidugi leidis kinnitust arusaam, et Viljandi pärimusmuusika festival on õnnelike inimeste kokkusaamise paik.

Kas saite mahti programmi ka nautida?

Sain küll. Tõsi, mitte kõike, mida oleks tahtnud. Eesti esinejatest jätsid hea ja sügava mulje Vägilased, VEM, Ro:Toro ja mitu veel. Külalistest Oreka TX ja loomulikult Trilok Gurtu. Täiesti vapustas mind Jan Blake, just oma esimesel etteastel, kus ta kasutas ka Senegali muusikuid. Shanbehzadeh muidugi ka. Elamused ja emotsioonid on kirjeldatavad ülivõrdes.

Tavaks on saanud, et festivalil tutvunud ja sõbrunenud muusikud hakkavad üksteise kontsertidel üllatusesinejaiks, ja seda juhtus seegi kord. Oleks vaid rohkem aega olnud!

Pühapäeva öösel tekkis terrassil kosmilise kõlaga vokaal­improvisatsioon. Gruusia meeste laulu peale hakkasid improviseerima iraanlased, siis sinna juurde senegallased ja Sergei Starostin. See oli müstiline ja nõiduslik. Sellised hetked lisavad festivalile erilise väärtuse.

Mida publiku kohta kosta?

Andmeid täpsustatakse, kuid lõpparv on kindlasti üle 20 000. Tulemus on samasse kanti kui üle-eelmisel aastal, mil püstitati publikurekord. Arvan, et oleme seda korranud.

Kas järgmise aasta ehk siis juubelifestivali teema on juba kindel?

Ideid on, aga välja ma seda praegu ei hõika. Ütlen vaid niipalju, et juubeliaastaks tuleb väga jõuline teema. Kahtlemata tuleb see sama väärtuslik nagu tänavune festival.

Ma ei saa ikka mööda Trilok Gurtust. Ühel mehel on võimalik ära võluda staadionitäis inimesi. Kusjuures ta alustas kuidagi kompamisi ja hillitsetult, kuid lõpuks haaras ja lummas nii, et tekkis ekstaas. Ta vajutas väga osavasti ning väga ootamatutel hetkedel nähtamatuid nuppe. Korraga oled tal lõpuni peos. Täiesti fenomenaalne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles