Teine folk häiris hulga pisikeste rikkumistega

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljusid linlasi ja festivalil osalejaid häiris, et suur hulk mehi ei vaevunud ihu kergendamiseks tualetti minema. Igal pool linnas avalikke käimlaid polnud, kuid pildil olev tegelane ei jõudnud minna ka paarikümne meetri kaugusele Väike-Turu tänava avalikku WC-sse.
Paljusid linlasi ja festivalil osalejaid häiris, et suur hulk mehi ei vaevunud ihu kergendamiseks tualetti minema. Igal pool linnas avalikke käimlaid polnud, kuid pildil olev tegelane ei jõudnud minna ka paarikümne meetri kaugusele Väike-Turu tänava avalikku WC-sse. Foto: Elmo Riig

Viljandi pärimusmuusika pidu läks seegi kord suuremate vahejuhtumiteta ning kontserdipaikades käitusid inimesed eeskujulikult. Küll aga riivas nii festivali toidutänaval kui mujal linnas silma hulk väikesi rikkumisi.

«Nii nagu igal aastal, tegime ühe festivali, aga sündis kaks,» tõdes festivali pressipealik Rannar Raba. «Esimene neist oli kontserdipaikades, ja sellega oleme rahul, teine aga toidutänaval. Seal õhtul avanenud vaatepilt häiris küll väga.»

Niinimetatud teisest folgist jätsid ebameeldiva mulje peamiselt pisikesed, kuid selle eest sagedased pahateod, näiteks paljude meeste komme avalikke kohti avaliku käimlana kasutada ja prügi maha viskamine.

Viljandi politseijuhi Alvar Pähkli sõnul sai enamik karistatud 14 avaliku korra rikkujast trahvi just selle eest, et ei vaevunud urineerimiseks tualetti minema, kuid see on vaid jäämäe veepealne tipp. Soovi korral oleksid politseinikud võinud püüda sobimatuid kehakergendajaid kümnete kaupa.

«Enamasti kirjutasime protokolli neile, kes märkusest aru ei saanud ja vastu vaidlesid,» selgitas Pähkel. «Kõigega tegelda ei jõua ja meie pidasime tähtsamaks hoida kontrolli all alaealiste alkoholijoomist, sest kui lasta sellel üle pea kasvada, hakkavadki nad folgil joomas käima.»

Kannatamine on kultuuri küsimus

Nii politseikapten kui pressipealik nentisid, et kui festivalipaikades oli tualette piisavalt, siis mujal linnas mitte. Samas pole kindel, kuivõrd ajutiste käimlate tänavale paigaldamine probleemi lahendada aitaks.

«See on kultuuri küsimus,» leidis Viljandi abilinnapea Rein Triisa. «Igasse aianurka ei saa tualetti ju panna.»

Triisa arvamust toetab ka see, et näiteks toidutänaval oli prügikaste külluses, kuid ikkagi kirjasid sööjad ja joojad prahiga Jaani kiriku esist vallikraavi.

Rannar Raba hinnangul oli tänavu varasemast tunduvalt rohkem neid inimesi, kes olid kohale sõitnud selleks, et toidutänaval aega veeta, ja see paneb festivali korraldajaid taas mõtlema, mida selle alaga ette võtta. Üks võimalus on piirata territoorium aiaga.

«Meil on tehtud täpsed plaanid, kuhu tuleb aed ja kuhu valgustid ning kust kaabel jookseb, kuid seni on aial miinuseid plussidest rohkem olnud,» rääkis Raba. «Võimalik, et reedeõhtune pilt paneb meid rohkem aia plusse nägema.»

Purjutamine võib minna aia taha

Üks aia suuri miinuseid on festivali pressipealiku tõdemust mööda see, et tarast ei pruugi eriti kasu olla: rahvas tuleks ikka kokku ja purjutaks lihtsalt kusagil mujal. Samas tekib spontaanseid kogunemisi ka praegu.

Politseijuht Alvar Pähkel tõi näiteks, et ööl vastu laupäeva mängis varem Flirdi nime all tuntud Rannakohvikus vali muusika, mis meelitas kohale suure hulga inimesi.

«Seal oli meeletu rahvamass ja läbu, kuid ei mingeid turvameetmeid ega prügikaste,» pahandas sündmuskohal käinud Pähkel. «Kõva tümps käis ja hea oli selle saatel rannas juua.»

Rannakohviku juhataja Kaja Tikko arvates ei saanud seal mängiv muusika kedagi segada. Tema kinnitusel olid kohvikus ka turvamehed.

«Aga rahvas koguneb siia niikuinii — eelmisel aastal meil ei olnud mingit pidu, kuid rand oli ikka rahvast täis,» rääkis ta. «Kui on folk, siis lõhutakse meil tualetid ära, tehakse pissuaaridesse hoopis teist häda ja oksendatakse igale poole.»

Pahategudes andsid tooni kohalikud

Viljandi politsei registreeris neljapäevast esmaspäeva hommikuni kestnud politseioperatsiooni ajal Viljandis 171 väärtegu, nendest 46 olid liiklussüüteod. Kinni peeti 14 avaliku korra rikkujat ja 63 alkoholi tarvitanud alaealist. Kainenema toimetati 23 isikut ja tuvastati 12 narkootikumidega seotud juhtumit. Kätte saadi 14 roolijoodikut, kellest suur osa tabati maakonnas.

Alvar Pähkli teada oli enamik seadusega pahuksisse sattunutest kohalikud ning ka paaris peksmises, mille kohta avaldus tehti, osalesid Viljandimaa elanikud.

«Näiteks kainenema viidutest olid ainult neli või viis mujalt pärit,» märkis Pähkel.

Mullusel folgil tuli politseil kainenema toimetada 22 inimest, kinni peeti 41 joobes alaealist ja tabati 19 joobes juhti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles