Aknatehas saadab mitukümmend töötajat puhkusele

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et aknaid tahetakse talvel vähem ning suurt tellimuste tõusu pole näha, tuleb Viljandi Aknal ja Uksel mitukümmend töölist paariks kuuks osaliselt tasustatavale sundpuhkusele saata.
Et aknaid tahetakse talvel vähem ning suurt tellimuste tõusu pole näha, tuleb Viljandi Aknal ja Uksel mitukümmend töölist paariks kuuks osaliselt tasustatavale sundpuhkusele saata. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi suurim tööandja saadab 30 töölist kuni kolmeks kuuks puhkusele ning koondamistele või inimeste tööaja ja palga vähendamisele mõtlevad ka teised ettevõtted.


490 töötajaga aktsiaseltsi Viljandi Aken ja Uks tehasest saadetakse novembri lõpul kuni kolm kuud kestvale puhkusele 30 inimest. Ajal, mil ettevõttel pole tegevust pakkuda, saavad need töötajad veidi üle 2600 krooni kuus.



Tööinspektsiooni nõusolekul on sel sügisel Viljandimaal rahuldatud kaheksa kollektiivse koondamise taotlust, millega kaotab koha 138 inimest. Osalise tööaja kehtestamist või sundpuhkusele saatmist on lubatud kahel juhul ja see puudutab 42 inimest.



Töötajate osaliselt tasustatud puhkusele saatmist põhjendas Viljandi Akna ja Ukse juhatuse esimees Rain Hüva aknaäri sesoonsuse ja üldise halva majanduskliimaga.



«Aknatootmises on meil langus olnud igal talvel,» selgitas ta. «Aga tavaliselt oleme selle aja üle elanud, sest teame, et kevadel läheb seis jälle paremaks.»



Nüüd tunnistas Hüva, et ei looda 2009. aasta esimestel kuudel tavapärast aasta algusega kaasnevat kasvu. Ettevõtte juhtkond usub siiski, et varasemad müügi- ja tootmismahud suudetakse taastada. Just sellepärast saadab firma töötajad pikale puhkusele, mitte ei koonda.



Töökohtade vähendamisele ei mõtle Viljandimaal aga paraku ainult akna- ja uksetehas. Juba on töö kadumisest teatatud Võhmas asuva Wendre tsehhi õmblejatele ning rahvusvahelisse Stora Enso kontserni kuuluva Viljandi Liimpuidu töötajatele.



Järgmise aasta algul kavatseb vähemalt kümmekond töötajat koondada tekstiilifirma Delux Domotex. 104 töötajaga Viljandi tehase juhataja Maaja Nirgi sõnul on firma osa kliente kaotanud ning otsib praegu uut turgu. «Kindlasti me aga jätkame,» lubas ta.



Metallikontserni Viljandi Metall omanik ja juht Jaak Sulg kinnitas, et vähemalt tänavu ja uue aasta esimeses kvartalis pole temale kuuluvates ettevõtetes koondamisi oodata.



«2009. aasta teises ja kolmandas kvartalis näeme praegu aga väga ebamäärast olukorda,» nentis ta. «Maailmas oleks nagu raha otsa saanud. Ei tea, kuhu see kadus.»



Tööturuameti Viljandi osakonna juhataja Peep Raju sõnul lisandub töötuid iga päev. Oktoobri algul oli neid 798, kuid kuu aega hiljem 860.



Tema sõnul on tööhõiveameti töökoormus mõne ajaga enam kui kahekordistunud ning sellega hakkamasaamiseks oleks vaja lausa lisajõudu. «Paraku pole see meie otsustada,» lisas Raju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles