Vastasseis direktoriga viis koolist noore õpetaja

Rannar Raba
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Taburi väitel sai talle Kitzbergi gümnaasiumis saatuslikuks direktori autoritaarne juhtimisviis.
Tanel Taburi väitel sai talle Kitzbergi gümnaasiumis saatuslikuks direktori autoritaarne juhtimisviis. Foto: Rannar Raba

Direktoriga tekkinud vastasseisu tõttu lahkus Karksi-Nuia Kitzbergi gümnaasiumist noor populaarne meesõpetaja.


2005. aastal Karksi-Nuia maateaduse õpetajaks tulnud Tanel Tabur oli esimene noor pedagoog, kellele Karksi vald maksis 25 000 krooni suuruse stardiraha, motiveerimaks teda koolis püsima. On tähelepanuväärne, et ükski teine Viljandimaa omavalitsus pole seni oma õpetajaskonna noorendamise nimel samasugust toetust sisse seadnud.



Paradoksaalsel kombel viisid eelmisel õppeaastal töökoormuse pärast teravnema hakanud lahkarvamused koolijuhi Kalle Visteriga mehe sel sügisel ametikohast loobumiseni. «Lühidalt öeldes ei taganud ta mulle enam täiskoha jagu tunde,» sõnas Tabur. «See on mulle vastuvõetamatu. Kui ma juba kord olen otsustanud maakooli minna, siis tahan, et seal antaks mulle tööd, mitte ei narritaks 0,6 kohaga.»



Kuigi viimastel aastatel on õpilaste vähesus sundinud õppeasutust gümnaasiumiastmes paralleelklassidest loobuma ja seetõttu ka õpetajate koormust kärpima, oleks geograafiharidusega Taburi arvates olnud direktori võimuses tagada talle normkoormus, milleks on 22 tundi nädalas.



Selle asemel pakkus Vister õpetajale septembris lepingut, mis nägi ette vaid 15 tundi. Tanel Tabur polnud sellega nõus ning leppis seaduses ettenähtud korras koondamisega.



Taburi sõnul on küsimus tähtsuse järjekorras: kas koolijuht eelistab tunde jagades spetsialiste või klassiõpetajaid, kes võivad kuni kuuenda klassini anda kõiki tunde. Tema meelest peaks olema elementaarne, et parema haridustaseme nimel püütakse oma ala asjatundjaid maksimaalselt ära kasutada, kuid Karksi-Nuia koolis on väga suur tähtsus just klassiõpetajatel.



Direktor Kalle Visteri sõnul on Tanel Taburi lahkumine kahetsusväärne, sest tegu oli populaarse õpetajaga, kelle tööle polnud etteheiteid ka juhtkonnal.



«Ausalt öeldes ei saa ma seniajani aru, milles oli probleem. Olen alati püüdnud õpetajatega sõlmida kahepoolsed kokkulepped, millega nad rahul oleksid. Paraku oli seis selline, et koormused tuli üle vaadata ja ma ei saanud talle mitte kuidagi rohkem maateaduse tunde pakkuda,» selgitas direktor.



Vister rõhutas, et Taburile saanuks geograafiatundide kõrval leida muud rakendust, näiteks ringide juhendamist, kuid selles osas jäi kokkulepe sündimata, sest Tabur polevat ise tahtnud koostööd teha.



Tanel Tabur leidis, et Kalle Visteriga läbirääkimiste pidamine poleks andnud mingit tulemust, sest direktorile olevat omased autoritaarsed juhtimisvõtted, mis on pannud kollektiivi hirmu tundma.



Kooli hoolekogu esimees ja vallavalitsuse liige Andi Sõm­mer sõnas, et ka teda häirib noorte õpetajate lahkumine, kuid kooli ja omavalitsuse süüd ta selles ei näe. «Vald on kehtestanud toetuse ja pakkunud eluaset, kuid tundide vähenemise vastu rohtu pole,» nentis ta.



Mõned Kitzbergi gümnaasiumi õpilased kogusid üle-eelmisel ja eelmisel nädalal Tabu­ri toetuseks kaaslaste allkirju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles