Mehed viisid sauna järvele ujuma

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilistvere mehed said ujuvsauna valmis jaanipäeva eel.
Pilistvere mehed said ujuvsauna valmis jaanipäeva eel. Foto: Ester Pedosk

Kui Pilistvere juurtega linnamees Jaak Annuk nägi läinud aastal Pärnu hansalaadal ujuvsauna, hakkasid tal selle järele neelud käima. Ta leidis, et üks selline passiks suurepäraselt Pilistvere paisjärvele.

Jaanieelsest nädalavahetusest ujubki saun järvel ning seltskond seltskonna järel käib seal leili võtmas. «Kohalikud noored on väga sillas,» rõõmustas Annuk.

Ujuvsaunale lisab väärtust asjaolu, et see on ehitatud oma käte- ja mõtterammuga. Annuk ütles, et ostes oleks see maksnud 3000 euro ringis, aga ise tehes sai poole odavamalt hakkama.

Ta võttis kampa kohalikud mehed, külapuusepa Jussi ehk Johannes Atso, Sulev Allese ja Ülo Raabe. Puumaterjal toodi Tääksist, sellegi sai hea hinnaga. Korsten osteti ja ahi tehti vanast saunakerisest.

Vana ahju käis keevitamas ja värvimas Aivar Nurk põllumajandusühistust. Ehitise kokkupanemise juures olid nõu ja jõuga abis kohalikud noored, nii et passitas sauna kokku kümmekond meest.

Jaak Annuk ütles, et küla elanikele on saun tasuta, ainult võhivõõrastelt kasutajatelt hakatakse tasu küsima. Järvele jääb saun jäätulekuni ja kindlasti on ta avatud kõigi küla ürituste ajal.

Avalikku sauna pole Pilistveres 1990. aastate algusest. Ega ujuvsaunaski pesta saa, see on mõeldud ajaveetmiskohaks. Et järve sügavus on kahe ja kolme meetri vahel, saab parvelt vettehüppeid teha.

Tulevikus pannakse parve ühte otsa grillahi ja pingid ning akuga aparaadist saab muusikat lasta.

Annuki jutu järgi mahub saunalavale neli suurt või kuus väikest meest. Järve omaniku ehk Pilistvere koguduse nõusolek on hangitud ja muud luba sellise ujuvsauna pidamiseks Annuki jutu järgi vaja ei ole.

Eraldi luba tuleks kaubelda siis, kui parvel oleks mootor või see sõidaks jõel, suuremal järvel või merel. Ka pesemiseks oleks omaette luba tarvis.

Viljandi järvel pakub ettevõtja Eduard Tani soovijatele kolmandat aastat ujuvsauna rentimise võimalust. Mittetulundusühing Viljandi Parvepoisid osanik Tani ütles, et algul oli see väga popp, kuid nüüdseks on uudsus lahtunud ja huvi veidi vaibunud.

Tani rõhutas samas, et ujuvsaunaga ta suurt tulu teenida ei lootnudki. Eelkõige soetas ta selle endale ja oma sõpradele mõeldes. Pealegi kipub saun vee peal üsna jõudsalt lagunema ning taastamiseks kulub omajagu energiat ja raha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles