Pandipakendi eest hakkab rohkem raha saama

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pandimärgiga õllepudelid.
Pandimärgiga õllepudelid. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

1. juulist jõustub keskkonnaministri määrus, mille järgi kerkib väiksema pandipakendi eest makstav tagatisraha 3 eurosendilt 4le ning suuremate pakendite puhul 6 eurosendilt 8le.

Kuni pooleliitrine ühe korra plastpakend (tähistatud A-tähega) hakkab maksma 4 eurosenti, ühe korra klaaspakend (D), metallpakend (C) ja plastpakend (B), mille maht on suurem kui 0,5 liitrit, ning korduskasutuse klaaspakend ja plastpakend (D) 8 senti.

Senine pandipakendite tagatisraha suurus (pant) on kehtinud kuus aastat ehk pandipakendisüsteemi asutamisest 2005. aastal. Keskkonnaministeeriumi teatel on selle ajaga suurenenud taaskasutuse sihtarv 60 protsendini ja aktsiisivabastust tagav taaskasutuse määr 75 protsendini. Et tarbijad tooksid võimalikult palju joogipakendeid tagasi, tegi pakendite kogumise ja taaskasutuse korraldamisega tegelev taaskasutusorganisatsioon Eesti Pandipakend keskkonnaministeeriumile ettepaneku pandi suurendamiseks.

Soomes on metallist joogipakendi tagatisraha määr 15 eurosenti, plastist joogipakendi tagatisraha suuruse järgi 10—40 senti ning klaasist joogipakendil 10 või 40 senti.

Tagatisraha määra suurenemine ei too kaasa hinnatõusu, sest tarbija saab selle täies ulatuses tagasi, kui ta pakendi tagastab, teatab ministeerium. Juhul kui inimesel on kogunenud varasema hinnaga pandipakendeid, saab ta nende eest 1. juulist raha tagasi uue määra järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles