Kätte on jõudnud suur maasikaaeg

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilusaid maasikaid pakkus eile Viljandi turul Kairi Karuse Väike-Taki talust, tema taga paistev Herbert Kadak ei saanud samuti ostjate puuduse üle kurta.
Ilusaid maasikaid pakkus eile Viljandi turul Kairi Karuse Väike-Taki talust, tema taga paistev Herbert Kadak ei saanud samuti ostjate puuduse üle kurta. Foto: Aivar Aotäht / Sakala

Viljandi turg lausa punetab maasikatest ja lõhnab hullutavalt. Eile võis kokku lugeda üle kahekümne maasikamüüja, siis läks rehkendus sassi.

Praegu on need ahvatlevad marjad värske kartuliga enam-vähem ühes hinnas, alates kahest ja poolest eurost kilogramm.

Turuväravas oli vilgas vanadaam, kes müüs metsmaasikaid. Veel mõni päev tagasi seisis ta sealsamas üsna närbunud maikellukesi müües, kuid seekord ta pikalt passima ei pidanud — ahvatlev kaup leidis kähku ostjad.

Igal oma müüja

Turul on oma elu ja võlu. Kuskil ei ole nii suurt valikuvõimalust kui seal ega ka nii suurt võimalust alt minna. Sellepärast on tark üles otsida müüja, kelle kaupa oled juba aastaid ostnud. Libedat juttu selle kohta, et peenraid pole millegagi pritsitud ega väetistki pandud, ei tasu uskuda. See on kergeusklikele mõeldud ja käib müügistrateegia sisse.

Kindel kvaliteet on aga viisteist aastat oma marju müüval Teola talu peremehe Herbert Kadaka maasikatel. Kuigi tänavu on «Polka» marjad väiksevõitu, on need see-eest hästi magusad.

Agronoomiharidusega peremees rääkis, et kasutab põllul Soome kompleksväetist ja vanemat istanduseosa ei ole ta tänavu ka õielõikaja vastu pritsinud.

Jälle teod platsis

«Kõige suuremat pahandust teevad teod: söövad marjale augud sisse ja ongi kaup rikutud,» ütles kolmehektarise maasikamaa poole väiksemaks kahandanud Herbert Kadak. «Kahjuks ei saa nende kahjuritega midagi ette võtta.»

Ta lubas ka homme turul platsis olla, siis pean natuke rohkem marju ostma.

Kes sügavkülmutatud aedmaasikatest lugu ei pea, võib keeta lihtsa moosi. Puhastatud ja pestud marjad tuleb panna vähese suhkruga vaheliti kastrulisse ja külmutuskappi. Keeta on paras alles järgmisel päeval. Tulemuseks on ilus keedis, kus uhkeldavad terved maasikad omas mahlas — ilma igasuguse värvaine ja muu keemiata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles