Advokaat Toomas Alp jäi lõplikult süüdi

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Alp
Toomas Alp Foto: Peeter Langovits/Postimees

Esmaspäeval otsustas riigikohus tagastada tuntud Viljandi advokaadi Toomas Albi ja tema kaitsja Vello Luige kassatsioonikaebuse, mistõttu jääb jõusse Albi suhtes Pärnu maakohtus langetatud süüdimõistev otsus.

Riigikohtu kommunikatsiooniosakonna juhataja Eveli Kuklane selgitas, et kaebus tagastatakse, kui sellel on mingi vormiline puudus, näiteks kautsjon maksmata või mõni allkiri puudu. Tavaliselt antakse enne seda kaebajale võimalus viga parandada ja tagastamisotsus tehakse alles pärast seda, kui määratud tähtaeg on möödas.

Millise puuduse tõttu Albi kassatsioonikaebus tagastati, ei osanud Kuklane öelda, kuid kinnitas, et süüdimõistev otsus jääb nüüd lõplikult jõusse.

Pärnu maakohus mõistis jaanuaris Albile valekaebuse esitamisele ja valeütluste esitamisele kihutamise eest üheksa kuu ja 28 päeva pikkune vangistus kolmeaastase katseajaga.

Süüdistuse järgi kihutas advokaat koos oma kaitsealuse venna Vladimiriga 2006. aasta suvel Viljandis alaealist noormeest esitama teadvalt valekaebust, nagu oleks politseinik ülekuulamisel lubamatult käitunud. Valekaebuse eesmärk oli panna kahtluse alla kaitsealust süüstavad ütlused, mida noormees ülekuulamisel oli andnud.

Prokuratuuri andmetel kallustasid advokaat ja Vladimir 2006. aasta sügisel Ennu andma sama kriminaalasja kohtueelse menetluse käigus tunnistajana teadvalt valeütlusi, millega kaasnes tõendite kunstlik loomine. Ennu kasutati narkoahelas tankistina teise isiku varjamiseks.

Aprilli keskel tehtud kohtuotsuse kohaselt jäi tuntud Viljandi advokaat Toomas Alp süüdi ka Tallinna ringkonnakohtus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles