Tantsunädal pakub nii vaatamist kui liikumist

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Dreek Stuudio noored esitavad Viljandi eakaaslastele kaks etendust, millest üks kannab pealkirja «Sulest viidud».
Tallinna Dreek Stuudio noored esitavad Viljandi eakaaslastele kaks etendust, millest üks kannab pealkirja «Sulest viidud». Foto: Erakogu

Viljandimaal alnud tantsunädal toob koolidesse põnevad esinejad ja töötoad ning teeb tantsuliseks ka pühapäeval Jaani kirikus aset leidva ülestõusmispühade perejumalateenistuse.

Üks nädala korraldajaid Anu Sööt ütles, et kui varem piirdusid nad Viljandimaal ainult 29. aprillil peetava tantsupäeva tähistamisega, siis juba teist aastat leiab siin aset terve temaatiline nädal. Tavapäraselt on nende ettevõtmiste sihtrühm noored. Nädala alateema on seekord «Tants ja rekvisiit».

Korraldaja selgitust mööda soovitakse tants taas rahva hulka tuua. «Kui ajalooliselt oli tants igapäevase elu osa ning tantsiti rahvale nähtavates kohtades, nagu kirikuparkides ja simmanitel, siis tänapäeval on see taandunud rohkem treeningsaalidesse ja klubidesse,» tõdes Anu Sööt.

Tantsunädal algas pühapäeval, kui kell 10 Viljandi Jaani kirikus algaval ülestõusmispühade jumalateenistusel teenivad tantsuga kaasa Viljandi kultuuriakadeemia üliõpilased.

«Et tantsunädala algus langes ülestõusmispühadega kokku, tekkis meie üliõpilasel Kalmer Liimetsal mõte need ühendada. Jaani kiriku õpetaja võttis selle idee avatult vastu,» kõneles korraldaja. Üliõpilasi on juhendanud Jane Raidma.

Esmaspäevast kolmapäevani saavad mõne Viljandimaa kooli VII—XII klassi õpilased taas kaasa teha programmis «Mõtlevad tantsijad», mida korraldati ka eelmisel aastal. Seekord osalevad Paalalinna ja Suure-Jaani gümnaasiumi ning Saarepeedi kooli noored.

Anu Söödi sõnul jäid mullu kõik osalenud ettevõtmisega rahule. «Ka tänavu saavad õpilased kultuuriakadeemia tudengite juhendamisel osa võtta tunnist, kus neil tuleb täita improvisatsioonilisi ülesandeid,» selgitas ta.

«Koolis teeme ühe ruumi etenduspaigaks, kuhu paigaldame valgus- ja helitehnika. Sissejuhatuseks selgitame välja, millised õpilased soovivad valgust ja heli seada. Ülejäänud noored täidavad tantsulise liikumise ülesandeid.»

Ühises loomeprotsessis sünnib minietendus, mida üksteisele esitatakse. Hiljem saavad noored jälgida tantsutudengite ülesastumist, kus kasutatakse samasuguseid elemente nagu tunniharjutustes.

Programm lõpeb ühise aruteluga.

Tantsunädala kestel jõuavad õpilaste ette veel lavatööd, mida esitavad nende Tallinnas elavad eakaaslased.

Dreek Stuudio noored tulevad Viljandisse etendustega «Sulest viidud» ja «Nii valge süda», mille lavastaja on Renate Valme. Need jõuavad publikuni Karksi-Nuia kultuurikeskuses, Jakobsoni gümnaasiumis ja Viljandi kultuuriakadeemias.

Eesti tantsuagentuuri tantsukooli noored esitavad Kärstna koolis Raido Mägi lavastatud «...ääres» ning kultuuriakadeemias Kaarel Väli töö «Days in Darkness».

Anu Sööt lisas, et nädala kõrghetkeks võib pidada Karl Saksa tantsuetendust «The Drone of Monk Nestor», mis tuleb koostöös Eve stuudioga kultuuriakadeemia mustas saalis esitamisele 27. aprillil kell 19.

See on järg sama autori eelmisele tööle «Tshuud», mis sai Eesti teatriliidu 2010. aasta parima tantsulavastuse auhinna.

Lisaks eespool loetletud üritustele leiab esmaspäeval kultuuriakadeemia mustas saalis aset improjämm tantsijate ja muusikutega.

Neljapäeva õhtul saavad huvilised osa võtta sündmusest «Tants ekraanil», kus Viljandi huvikooli tantsuruumi põrandale laotatud patjadel ja mattidel pikutades on võimalik jälgida Evelin Lagle valitud filme.

Kogu nädala vältel on kultuuriakadeemias tantsukunsti eriala lahtised tunnid.

Ettevõtmist korraldavad Viljandi kultuuriakadeemia tantsukunsti eriala õppejõud, vilistlased ja üliõpilased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles