Festivali tänavused esinejad külvavad haaravaid rütme

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sarnaselt eelmistele aastatele on ka tänavu 28.-31. juulini peetava festivali kavas üle 70 kontserdi.
Sarnaselt eelmistele aastatele on ka tänavu 28.-31. juulini peetava festivali kavas üle 70 kontserdi. Foto: Elmo Riig

Eesti Pärimusmuusika Keskus tegi avalikuks lõviosa järgmise Viljandi pärimusmuusika festivali esinejatest.
 


Sarnaselt eelmistele aastatele on ka tänavu 28.-31. juulini peetava festivali kavas üle 70 kontserdi, millele lisandub mitukümmend esinemist rohelisel vabalaval ja tantsupõrandal. Samuti on huvilised oodatud maakonnakontsertidele, õpitubadesse, ööülikooli, regilaulupessa, muinasjututuppa, pillilaadale, käsitööhoovi ja filmiseanssidele.

Kontsertide täpne ajakava saab avalikuks aprillis, kui lisaks passidele tulevad Piletilevi vahendusel müügile ka päevapassid ja kontsertide üksikpiletid.

Festivali programmipealik Tarmo Noormaa tuletab meelde, et peaesinejat pole Viljandi pärimusmuusika festivali korraldajatel kombeks välja hõigata. «Meie publik on end aastate jooksul näidanud väga asjatundlikust ja uudishimulikust küljest, mistõttu tahame inimestele jätta võimalikult suure otsustusvabaduse. Üks on aga kindel: eksootilisi ja haaravaid rütme jagub tänavusse programmi kuhjaga,» lubas ta.

Üleilmselt tuntud esinejatest nimetas programmipealik Trilok Gurtut – Kašmiirist pärit löökpillimängijat ja heliloojat. Ta oli üks esimesi india muusikuid, kes suutis 1970. aastatel läänemaailmas läbi lüüa oskusega põimida oma kodumaa muusikat jazz´i ja world fusion´iga. Trilok Gurtu sooloesinemised on tunnustust pälvinud vaatemängulisuse eest, mis inspireerib ja arvardab publiku arusaama trummimängust ning rütmimaailmast.

Lisaks on suvisesse Viljandisse tulemas rootsi pärimusmuusika pioneeriks ja legendiks tituleeritud ansambel Hedningarna, kes segas esimesena maailmas elektrooniliste ja akustiliste vahenditega skandinaavia pärimust ja rokki. Hedningarna on toonud pärimuse tänapäeva klubidesse ja staadionilavadele ning figureerinud pikalt ka poppmuusika edetabelites.

Viimati esines Hedningarna Eestis 1997. aastal ja leidis siit arvukalt veendunud fänne.

Eeltoodute kõrval oodatakse väljastpoolt Eestist festivalile näiteks Snaarmaarwaari Belgiast, Saeid Shanbehzadehi Iraanist, Chveneburebi Gruusiast, Oreka Txi Baskimaalt, Reveillonsi Quebecist, Cissokho Systemi Senegalist, Aulit Lätist ning Sergei Starostini pereansamblit Venemaalt.

Eesti esinejatest astuvad publiku ette Abrahams Café, Legshaker, Nikns Suns, Triskele, VEM, Vägilased, Untsakad, RO:TORO, Zetod, Paabel, Knihv, Kukerpillid ja mitmed teised.

Eesti Pärimusmuusika Keskuse korraldatav Viljandi pärimusmuusika festival leiab aset XIX korda ning kannab pealkirja «Rütm ja pulss!».
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles