Koju eelistavad jääda vanemad õpilased

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paistu põhikoolis eile õppetöö küll veel käis, aga õpilasi oli tavapärasest talvepäevast märksa vähem. Näiteks viienda ja kuuenda klassi 11 õpilasest oli eile koolis kaks: Andres Eek ja Veronika Rei proovisid õpetaja Pille Pärna käe all arvutada klassitoa pindala.
Paistu põhikoolis eile õppetöö küll veel käis, aga õpilasi oli tavapärasest talvepäevast märksa vähem. Näiteks viienda ja kuuenda klassi 11 õpilasest oli eile koolis kaks: Andres Eek ja Veronika Rei proovisid õpetaja Pille Pärna käe all arvutada klassitoa pindala. Foto: Elmo Riig / Sakala

Selle talve rekordeid lööva pakase tõttu on koolides puudujaid päev-päevalt rohkem ja esimesed maakoolid on teatanud õppetöö ajutisest katkestamisest.

Viljandi maavalitsuse haridusosakonna peainspektor Imbi Suurpere ütles, et esialgseil andmeil on kolmapäevast ehk tänasest nädala lõpuni külma tõttu suletud Kolga-Jaani, Leie ja Raudna põhikool.

«Teistest koolidest vastati järelepärimisele, et tunnid toimuvad, aga lapsi on koolis tavapärasest vähem,» lisas ta.

Raudna põhikooli direktor Eero Metsvahi sõnas eile, et sajast õpilasest oli kohal veerand.

Kõpu põhikooli 58 õpilasest oli eile kohal vaid üheksa. Paistu kooli on külmalaine toonud talve esimese puudumiste laine. Direktor Merike Kald ütles, et kui esmaspäeval oli 60 õpilasest koolis 40, siis eile vaid 22.

Kuigi loogiline oleks arvata, et esimestena jäävad koju nooremad õpilased, kes taluvad külma vähem, pole see alati nii.

«Esmaspäeval oli rohkem kojujääjaid kahe viimase, kaheksanda ja üheksanda klassi õpilaste seas,» tõi direktor näiteks.

Viljandis asuva Jakobsoni gümnaasiumi hoone on direktor Eero Järvekülje ütlemist mööda soe ja valdav osa lapsi käib tundides. «Külma tõttu on ette tulnud pigem selliseid demonstratiivseid puudumisi,» tähendas direktor. «Nii kipub see olema keskastme noorhärrade seas. Mõni neist on alles kooli jõudes otsustanud, et nii külmaga võib koju jääda, ja ära läinud.»

Järvekülg hindas eile, et kooli 800 õpilasest puudus külma ilma tõttu kümmekond protsenti.

KRAADID

Koolilaste külmapüha sõltub õhutemperatuuri ja tuule koosmõjust.

• Kuni kuuenda klassi lapsed tohivad külma tõttu koju jääda, kui sõit kooli ja tagasi ei ole korraldatud ning tajutav välisõhutemperatuur on vähemalt —20 kraadi. Seitsmenda kuni üheksanda klassi lastel on see piir —25 kraadi.
• Tunnid jäetakse ära õpperuumis, kus õhutemperatuur jääb alla 19 kraadi, võimla puhul alla 18 kraadi.
• Tuule ja külma indeksi tabel on saadaval terviseameti kodulehel.
Allikas: terviseamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles