Ugala õuele tuleb 65 000 euro eest kunsti

Margus Haav
, Sakala ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ugala teater saab lisaks põhjalikule remondile veel ka kunstiteose.
Ugala teater saab lisaks põhjalikule remondile veel ka kunstiteose. Foto: Marko Saarm / Sakala

Riigi Kinnisvara aktsiaselts kuulutas koostöös Ugala teatriga välja konkursi, et leida sobivaim kunstiteoste ideelahendus Ugala teatri õuealale.  

Kunstikonkursiga otsitakse esteetiliselt rikastavat lahendust praegu remondis oleva teatri Reinu tee poolsele õuealale haljastatavale nõlvale. Teos peab taotlema rütmilist ažuursust koos rahuliku voolava pinnaga. Taiese materjal on soovitavalt metall, mis on töödeldud vabalt valitud tehnikas. Teiste materjalide kasutamine või lisamine ei ole keelatud, kuid lähtuda tuleb vastupidavusest ning sobivusest hoonekompleksi visuaali, rütmi ja ümbritseva loodusega. 

Žüriisse kuuluvad Eesti kunstnike liidu esindajad Jass Kaselaan ja Tõnis Paberit, Eesti kunstiteadlaste ja kuraatorite ühingu esindajad Mari Vallikivi ja Rael Artel, Ugala teatri juht Kristiina Alliksaar ning hoone arhitekt Irina Raud. Eksperdina osaleb žürii töös Viljandi linnakunstnik Malle London. 

Pärast kunstikonkursi võitja väljaselgitamist korraldab Riigi Kinnisvara aktsiaselts väljakuulutamiseta läbirääkimistega hankemenetluse, et sõlmida võidutöö autoriga leping teose tellimiseks ja paigaldamiseks summas 65 000 eurot, milles sisaldub ka autoritasu. Osalemistaotluste ja kavandite esitamise tähtaeg on 26. mai.

2011. aastal jõustus kunstiteoste tellimise seadus, mille kohaselt tuleb avalike hoonete ehitustööde maksumusest vähemalt ühe protsendi eest soetada kunstiteoseid. Neid tuleb hankida, kui ehitustöid tehakse vähemalt 625 000 euro ulatuses. Kunstiteoste hanke ülempiir on 65 000 eurot.

Tänu sellele seadusele sai Viljandi gümnaasium 2013. aastal endale maalikunstnik Merike Estna neli värvilist kera koos nelja suuremõõdulise maaliga. Vana-Võidus asuva Viljandi kutseõppekeskuse kunstiteose tellimise konkursi võitis tuntud skulptor Mati Karmin kavandiga «Ooper» ning tänaseks kaunistavad kooli teiste hulgas ka helendav tuuleveski ja loomapeadest purskkaev. (Sakala)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles