Vikipeedias algavad tõlketalgud

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: et.wikipedia.org

Tänasel rahvusvahelisel emakeelepäeval algavad eestikeelses Vikipeedias taas kaks kuud vältavad tõlketalgud.

Juba kuuendat aastat korraldatavate talgute eesmärk on täiendada ja täiustada koolide ja ülikoolide õppetöös kasutatavat ning üldharivat materjali eestikeelses võrguentsüklopeedias ning väärtustada tarbetekstide tõlkijate tööd. Peaauhinnaks on Euroopa Komisjoni esindus Eestis välja pannud 1000-eurose reisitšeki sõiduks vabalt valitud sihtkohta.

Talgute žürii esimees, Tallinna ülikooli filosoofiaõppejõud, tõlkija ja vikipedist Andres Luure sõnul ei ole tõlkimiseta Vikipeediat teha võimalik. «Artiklid on teadmiste tõlked, olenemata sellest, mis keeles need enne eestikeelsesse Vikipeediasse jõudmist on kirja pandud,» ütles.

Tõlketalgud korraldavad Euroopa Komisjoni esindus Eestis, Tallinna Ülikooli Kirjastus ning MTÜ Wikimedia Eesti. Lisaks 1000-eurosele peaauhinnale kingitakse tublimatele talgulistele raamatupoe kinkekaarte ja teaduskirjandust Tallinna Ülikooli Kirjastuselt. Wikimedia Eesti annab auhindu uutele kaastöölistele, kes pole varem Vikipeediasse artikleid kirjutanud.

Žüriisse kuuluvad Tallinna ülikooli humanitaarteaduste instituudi filosoofialektor Andres Luure, Tallinna Ülikooli Kirjastuse peatoimetaja Rebekka Lotman, Tallinna ülikooli kirjaliku tõlke lektor Marju Taukar, Tartu ülikooli inglise filoloogia ja kirjaliku tõlke lektor Ilmar Anvelt, staažikas toimetaja Valli Voor, Euroopa Komisjoni Eesti esinduse keelenõustaja Jana Laurend, Euroopa Komisjoni tõlkija Rita Niineste ning MTÜ Wikimedia Eesti juhatuse liige Teele Vaalma.

1. märtsil kell 17 on Tallinnas Euroopa Liidu majas tõlketalgutest osavõtjatele avalik õpituba.

Talgutel saavad osaleda kõik soovijad. Vajalik on registreerimine Vikipeedia kasutajaks. Tõlketöö vältab 21. aprillini, auhinnad antakse kätte juunis Euroopa Liidu majas tõlketalgute pidulikul lõpetamisel. Juhised registreerumiseks ja tõlkimiseks on kirjas tõlketalgute lehel Vikipeedias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles