Viis soovitust turvaliseks bussisõiduks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvavöö tähtsust toonitavad klee­bi­sed on bussis kas istmete või klaaside küljes.
Turvavöö tähtsust toonitavad klee­bi­sed on bussis kas istmete või klaaside küljes. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuigi ühistransport on enamasti isiklikust sõiduautost turvalisem, on viimasel ajal juhtunud bussifirmadel õnnetusi, mis on kahjuks toonud kaasa ka sõitjate vigastusi. Paraku ei suhtu paljud bussisõitjad turvanõuetesse bussis pooltki nii tõsiselt kui autos. Simple Express annab mõned lihtsad näpunäited, kuidas tagada enda ja kaassõitjate turvalisus.

Kinnita turvavöö

Turvavöö kinnitamine autos on tänu sotsiaalkampaaniatele ja politsei selgitustööle muutunud normiks. Nii nagu sõiduautode puhul, nõuab seadus turvavöö kinnitamist ka bussis.

Bussijuhi meeldetuletusse turvavöö kinnitada suhtutakse sageli skeptiliselt. Kahjuks on ka toimunud õnnetuste puhul pidanud politsei möönma, et turvavööd on olnud kinnitatud vaid vähestel sõitjatel. See võib aga ka pisema õnnetuse korral tähendada märksa kurvemaid tagajärgi. Kõikides Simple Expressi bussides on istmed turvavöödega.

Turvavöö kinnitamise eel tasub seljast võtta paksud üleriided või sättida turvavöö neist mööda, sest kõige paremat kaitset pakub see võimalikult keha lähedal.

Ära võta salongi suuri kotte ja esemeid

Tihti tekib sõitjatel, eriti vahepeatustes, kiusatus võtta bussisalongi kaasa suured kotid. Küsitakse ka, miks ei tohi salongi võtta jalgratast.

Pagasi äraandmine tundub inimesele ebamugav, eriti kui sõit on lühike ja buss pooltühi. Paraku kujutavad salongis lahtiselt olevad suured esemed endast turvariski. Nagu autodes võib ka bussis üsna pisike lahtine ese õnnetuse korral saada väga ohtlikuks. Seetõttu tasub bussi kaasa võtta vaid hädavajalikud isiklikud esemed ja jätta suurem pagas selleks ettenähtud kohta.

Püsi oma kohal

Lahku sõidu ajal oma kohalt vaid vajaduse korral ning ära seisa sõidu ajal vahekäigus. Samuti ära lase lastel bussisõidu ajal salongis joosta ja mängida. Järsema pidurduse korral võib bussis püsti seisev sõitja tasakaalu kaotada. Simple Expressi bussid liiguvad siseliinidel ka väiksematel teedel, kus teeolud võivad olla kehvemad ning ka uusim buss võib rappuda. Seetõttu ole oma kohalt lahkudes ettevaatlik ja ära kaota valvsust.

Tänapäevaste busside istmed on muutunud väga mugavaks, ent kui peaksid sõidust siiski väsima, tee pigem oma istekohal lihtsaid võimlemisharjutusi.

Bussipeatuses ole tähelepanelik

Ka täiskasvanutele tuleb kahjuks meelde tuletada lihtsat tõde, et mitte kunagi ei tohi teed ületada bussi eest teele astudes. Teel oleva auto juht ei näe bussi tagant teele astuvat inimest. Eriti ohtlik on selline käitumine maanteel, kus kiirused on suured.

Simple Expressi esindaja Marina Bachmanni kinnitust mööda võtavad selle ettevõtte bussijuhid peatustest möödudes alati hoo maha, veendumaks, kas seal on keegi bussi ootamas. «Kuidagi ei saa olla nõus ka ühe bussifirma soovitusega, et maanteel peab sõitasoovija bussi peatamiseks käega märku andma. Pimedal ajal ei pruugi viiped olla bussijuhile nähtavad ning hämaras teele astumine võib olla ohtlik,» leidis Marina Bachmann.

«Loomulikult ei ole aga bussisõidu turvalisus vaid sõitjate kätes. Eelkõige on tähtis, et teed oleksid õigel ajal hooldatud ning bussijuhid sõidaksid vastutustundlikult,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles