Teadusteater segas kokku laulu, tantsu, veeldatud lämmastiku ja keeva vee

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teaduskatse veeldatud lämmastiku ja keeva veega.
Teaduskatse veeldatud lämmastiku ja keeva veega. Foto: Teeme Keemiat

Viljandi noored keemikud segasid kokku trikisuusataja Kelly Sildaru võidutantsu, "Eesti laulu" finaali jõudnud laulu "Immortality"  ning veeldatud lämmastiku ja keeva vee ning võtsid efektse tulemuse videosse.

Vaata videost, mis juhtub, kui veeldatud lämmastikule, temperatuuril –196 kraadi Celsiuse skaalal, lisada keevat vett. Ligi 300-kraadine temperatuurierinevus viib vedelas olekus lämmastiku kiirelt gaasilisse olekusse ning veeosakesed liiguvad tekkiva gaasiga kaasa, tekitades suure uduefekti.

Et video efektsem ja lõbusam oleks, saadab katset "Eesti laulu" finaali jõudnud pala "Immortality" ning pühendusega Kelly Sildaru suurele võidule X-mängudel ka tema võidutants.

Teadusteater Teeme Keemiat on teadusteatri etendusi, töötubasid ning harivaid videoid tootnud juba neli aastat. Lisaks õpetavad Teeme Keemiat noored teadushuvilised Viljandi gümnaasiumis vabaainena välja uusi teaduse populariseerijaid. Viljandi noorte viimane suur saavutus oli projekt "StratosChem", mille käigus sooritati stratosfääris maailma esimene teadusteatri etendus, elevandi hambapasta nimeline katse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles