1. aprillil maleta pinginaabriga – täiesti tõsiselt!

Heino Laiapea
, Eesti malesõber
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: MERILY SMIDT/SAKALA

Paul Kerese 100. sünniaastapäeva tähistamine koolides andis häid kogemusi maleõppe jätkamiseks.

Paul Keresest räägiti viimastel kuudel koolide ainetundides, maletati vahetundide ajal ja pärast tunde. Kooliraamatukogudes seati üles näitused «Paul Keres 100» ja malendid mängimiseks. Mitmes koolis käisid vilistlased soovijatele simultaani andmas.

Jüri gümnaasium kutsus õpilasi Paul Kerese 100. sünniaastapäeval, 7. jaanuaril maletama oma vanemate ja vanavanematega ning mängust tehtud pilte vanemate nõusolekul avaldama gümnaasiumi kodulehel. Gümnaasium edastas fotod Eesti Rahva Muuseumi pildiaita. Mõniste koolis on kõik kodutütred ja noorkotkad malemängu selgeks saamas. Mitmes koolis, kus seni ruudulisel laual vaid kabet mängiti, on sellele juurde toodud male.

Oma kohtumistelt ning suhtlustest koolide ja õpetajatega olen saanud tagasisidet, et õpetajatele on jaanuarikuus meediakajastusest «Paul Keres 100» enim meelde jäänud Tiit Karuksi kaks sisutihedat saadet Paul Keresest ja malest Vikerraadios, «Terevisiooni» malekool, «Prillitoosi» saatelõik maletaja ja maleajaloolase Merike Rõtovaga ning intervjuud Paavo Kivise ja Ivo Neiga.

Neid saateid on võimalik kasutada nii eesti keele, kirjanduse kui ka ajaloo tundides õppematerjalina. Hea abimees õpilastele malemängu tutvustamisel on Jaak Kõdari mullu novembris ilmunud raamat «Pupsik». Märkamata ei jäänud õpetajatele detsembri algul maakondade haridusjuhtide kaudu koolidele saadetud algatus «Maleta pinginaabriga».

Eesti Rahva Muuseumi pildiaita «Maleta naabriga» on seni jõudnud pildid nende koolide maletajatest, kus juhendajad on olnud aktiivsemad.

Rahvusvaheline maleliit nimetas 2016. aasta Paul Kerese aastaks. Seega jätkub maletamine koolides terve aasta.

Mitmes paigas toovad õpilased kodust vanu malendeid, et koostada neist koolis näitus ja ka nendega mängida. Paljud koolid on plaani võtnud kahe kuu jooksul kõigile malemängu õpetada nii palju, et 1. aprillil üle Eesti koolides pinginaabriga maletada. 1. aprill on reede ja sobib selleks hästi. Eesti Rahva Muuseum ootab ka 1. aprilli malemängust fotosid oma pildiaita.

Algatust «Maleta pinginaabriga» on info levitamisega tõhusalt toetanud Eesti male toetusühing, Tallinna TV, ETV, Kuku raadio, Vikerraadio, Eesti olümpiakomitee, paljud vallalehed, mitu maakonnalehte, Maaleht, Eesti koolispordi liit, koolielu portaal ja ürituse algataja head sõbrad.

Kahjuks pole seni veel teave selle algatuse kohta jõudnud venekeelsetesse koolidesse.

Haridus- ja teadusministeerium on saanud ettepaneku valmistada ja saata kõigile koolidele plakat «Maleta pinginaabriga 1. aprillil». Selle plakati võib aga iga kool ka ise valmistada. Kindlasti aitab see algatus kaasa projektide «Kiusuvaba kool» ja «Suitsuprii klass» edule. Kui nende projektide kohta peetakse arvestust, võiksid koolid ka maletamise algatusega ühinemisest teada anda aadressil heinoprei@gmail.com.

Soovitus ministeeriumidele, spordiorganisatsioonidele, kodanikeühendustele, kõikvõimalikele portaalidele ja koolidele: lisage varakult oma ürituste kalendrisse märge: «1. aprill. Maleta pinginaabriga! Paul Kerese 100. sünniaastapäeva tähistamine Eestimaa koolides.»

Eriti tänan Õpetajate Lehe tegijaid, kes kahel aastal pidasid oluliseks avaldada üleskutset õpetada koolides ainetundide arvel malet, et väärikalt tähistada Paul Kerese 100. sünniaastapäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles