«Talvejazz» toob hinge kevade

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marju Marynel Kuut.
Marju Marynel Kuut. Foto: Margus Ansu

«MuusikaSündmus» koos festivaliga «Talvejazz» toob veebruaris Viljandisse kaks eriilmelist kontserti.

Veebruaris tähistatakse legendaarse lauljatari Marju Kuudi 70. sünnipäeva, kus tema poolt populaarseks lauldud laulud kõlavad Laura Remmeli isikupärases tõlgenduses. Kontsert «Tribute to Marju Marynel Kuut» on pärimusmuusika aidas laupäeval, 20. veebruaril. Koos Laura Remmeliga astuvad lavale Joel Remmel (klaver), Raivo Tafenau (saksofon), Heiko Remmel (kontrabass) ja Reigo Ahven (trummid).

Marju Kuut ilmus Eesti džässilavadele 1960. aastate keskpaiku, võludes kuulajaid oma erilise hääle ja hingestatud esinemisega. 1964. aastal kutsus Aleksander Rjabov ta Eesti Raadio Kergemuusika Orkestri solistiks. Juba 1965. aastal nimetas mainekas USA džässiajakiri Down Beat tollal 19-aastase Marju Kuudi Nõukogude Liidu parimaks džässlauljatariks. Nõukogude Eestist lahkumise ajaks (1980) oli ta salvestanud üle 500 laulu, millest on tänaseni säilinud umbes pooled. Viimane salvestus sai teoks loetud tunnid enne emigreerumist Rootsi, kui ta laulis linti filmis «Nukitsamees» kõlava Olav Ehala nõiamoori «Kurjuse laulu».

Praegu on lauljatari nimi Marju Marynel Kuut ja ta elab Rootsis. 2006. aasta Eesti Muusikaauhindade jagamisel pälvis ta elutöö preemia «Panus Eesti muusikasse».

Veebruri viimasel pühapäeval kõlab pärimusmuusika aidas põhjamaine vokaal: laulab Eldbjørg Raknes, Norra nüüdisaegse džässi üks juhtfiguure, eriline ja omanäoline laulja-helilooja. Avatud meelega artist on loominguliselt aktiivne olnud juba 20 aastat. Kuulajaid vaimustavad tema hääle rikkalikud orkestraalsed värvid ja isikupärane helikeel. Koostöös maineka pianisti Oscar Grönbergiga valminud intiimne ja südamlik kava toob kuulajateni lauljatari lemmiklood Michel Legrandist Joni Mitchellini.

Eldbjørg Raknes on osalenud enam kui 25 albumil, tuuritanud nii kodu- kui välismaal ja pärjatud mitme auhinnaga. Ta on pärit muusikalisest perest ning tema vend Steinar Raknes on tunnustatud bassist ja laulja, kellega siinsed muusikasõbrad kohtuvad aprillis «Viljandi Jazzkaarekese» raames.

Kontserdil saab osa mõnusast muusikarännakust – koos Oscar Grönbergiga esitab Eldbjørg Raknes tõlgendusi tuntud lugudest, mida ta 20 aastat tagasi kuulas ja esitas, sealhulgas «You Make Me Feel», «When You Wish Upon A Star», «Black Coffee» ja paljud teised. Esitlusele tulevad džässiistandardid ja palju enamatki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles