Vaba mõte. Päev enne sõda (1)

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Suurmägi
Marko Suurmägi Foto: Marko Saarm / Sakala

«Euroopa on samasuguses olukorras nagu päev enne Esimest maailmasõda,» teatas Euroopa Ülemkogu president Donald Tusk sel nädalal. Et tavaliselt niisuguse kaliibriga mehed endale sääraseid lauseid ei luba, tuleb väljaütlemist väga tõsiselt võtta. Tusk isegi tunnistas, et selliseid võrdlusi pole ta varem teinud, aga nüüd on olukord kriitiline ja järgmised kuus nädalat määravad Euroopa Liidu tuleviku.

Esimese maailmasõja eelse päevaga sarnasesse seisu on Euroopa viinud pagulaste tulv, sellest alguse saanud Euroopa riikide üksteise süüdistamine ja samal ajal maad võtnud passiivsus või võimetus kriisiga midagi ette võtta. Juttu on palju, aga tegusid nagu polegi, võib Tuski jutu kokku võtta.

Nüüd on tekkinud olukord, kus Suurbritannia kavatseb viia rahvahääletusele küsimuse, kas lahkuda Euroopa Liidust. Kui referendum teoks saab, pole vahet, mis tulemusega see lõpeb, sest ilmselgelt tulevad säärased hääletused ka mitmes teises riigis, mille eesotsas istuvad euroskeptikutest poliitikud, keda euroliidu juhid peavad populistideks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles