Krematoorium võtab lillepoodidel leiva käest

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nädala keskel polnud elavatest lilledest matusepärgi leida üheski Viljandi lillepoes. Küll on Vello Pille poes alati ootamas kunstlilledest pärjad.
Nädala keskel polnud elavatest lilledest matusepärgi leida üheski Viljandi lillepoes. Küll on Vello Pille poes alati ootamas kunstlilledest pärjad. Foto: Marko Saarm / Sakala

Viljandi kesklinna lillepoed kurdavad, et pärast seda, kui septembris hakkas linnas tööle krematoorium, on nende osa matuseäris vähenenud.

«See uhiuue krematooriumi korsten, mis läinud sügisest tossama pandi, mõjutab meie äri meeletult,» sõnas lillepoodnik Aare Kallas. «Enamik ärasaatmisi on nüüd krematooriumist ning kimbu ja pärgade tegemine matusteks on sügisest saadik vähenenud. Sakala surmakuulutustest võib ju järjest lugeda, et pärgi ja kimpe palutakse krematooriumisse mitte tuua.»

Kallas lisas, et kui varem tuli tuhastamiseks Tartu sõita, siis nüüd, kui see võimalus on koju kätte toodud, on urnimatus mugavaks ja väga populaarseks muutunud.

Ka kirste tellitakse vähe

Sama meelt oli teine lillepoodnik Vello Pille. «Leinakimpude ja lillede müük lahkunute jaoks on meil kõvasti vähenenud. Mõni valge lill võetakse ja ongi kõik. Kirstumatust on jäänud ju väga väheseks,» jutustas ta.

Osaühingu Minoor Leinatalitus lilleseadja Erika Ojandu sõnutsi tellitakse matusteks pärgi ja lilleseadeid varasemast palju vähem.

«Meie leinatalitusel on heal juhul neli või viis kirstumatust kuus, tuhastamisi aga kindlasti üle kahekümne, lisaks vormistab ärasaatmisi krematoorium otse,» sõnas ta.

Erika Ojandu lausus, et ka kirstude tellimine on jäänud minimaalseks. «Valmis kirstud lihtsalt seisavad ja ootavad, ega neid eriti osteta. Tuhastamiseks ei ole ju vaja puusärki välja osta, seal saab hakkama rendikirstuga. Kirste teeme erimõõtudega lahkunu jaoks eritellimisel heal juhul ühe kuus. Seega on meil tööd varasemast märksa vähem ja leinatalitusel läheb kehvemini,» kõneles ta.

Töötab täie auruga

«Krematoorium töötab tõesti täie auruga,» sõnas Viljandi matusetalituse Ööviiul juhataja ja Halliste kalmistuvaht Maire Sala. Ta tõdes, et seetõttu tellitakse matusetalitusest leinaseadeid, pärgi ja kirste varasemast märksa vähem. Maire Sala arvestuste kohaselt on Halliste kalmistul praegu kaks kolmandikku urnimatused, kolmandik kirstudega, aasta varem oli vahekord pooleks, aga enne seda oli urne veel vähem.

Krematooriumi perenaine Anne-Ly Ütsik kinnitas, et ettevõttel läheb järjest paremini.

«Jaanuaris oli 54 tuhastamist,» lausus ta. «On matuseid, millele tellitakse ka kirstukaunistusi, aga kindlasti on lillepoodidel suurte kimpude ja pärgade valmistamine vähenenud, sest eelistame lõikelilli ega taha seadeid, kus on traati ja plasti.»

Perenaise selgitust mööda risustavad traat ja plast ahju, pealegi ei võtaks ahi vastu rohkem kui kümmekond suurt pärga.

Ööviiuli juhataja Maire Sala ütles, et ärasaatjatele on krematoorium ikkagi senisest palju mõnusam variant, iseäranis talvel. «Seal oled katuse all soojas ning krematooriumi töötajad on toredad ja väga vastutulelikud,» rääkis Sala.

Lillepoodnik Vello Pille nentis, et traditsioonid muutuvad ja samuti lilleäri. «Meil tuleb kõige sellega lihtsalt leppida. Nooremad inimesed ostavad lilli nii ehk naa vähem kui eelmised põlvkonnad, lisaks väheneb Viljandimaal elanike arv,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles