Mida teevad põllumaa hinnad?

, Swedbanki krediidiportfelli valdkonnajuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Simson
Urmas Simson Foto: Erakogu

PÕLLUMAJANDUSMAA hindade kohta on olnud mitmesuguseid signaale. On arvamusi, et piimanduse ja seakasvatuse raskuste tõttu hinnad langevad, ning arvamusi, et need raskused maa hinnale mõju ei avalda. Samas on teraviljakasvatuse sektor olnud viimastel aastatel väga edukas.

Vaatasin põhiliste põllumajandusmaakondade statistikat ning selle põhjal saab teha järelduse, et tehingute arv on kahanenud, kuid 2015. aasta hinnad olid üldjuhul ikka kõrgemad kui 2014. aasta omad. Väga raske on öelda, kas tehingute arvu kahanemine näitab võimalikku hinnalangust ka käesoleval aastal. Ma arvan, et see sõltub pigem asjaolust, kas piimatootjatel läheb seis paremaks.

Arvan ka, et kui piimandussektoris hakkavad hinnad natukenegi ülespoole liikuma, siis põllumajandusmaa hinna langust ei tule. Aga kui piima hind püsib madalal veel 12 kuud, võib maa müügi pakkumisi turule lisaks tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles