Põhiseaduskomisjon: riigikogu liikmetel peaks olema õigus kuuluda ka volikokku

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Laanet
Kalle Laanet Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikogu põhiseaduskomisjon algatab eelnõu, mille vastuvõtmise korral saaksid riigikogu liikmed õiguse kuuluda ka kohaliku omavalitsuse volikogusse.

Kehtiv riigikogu liikme staatuse seadus keelab riigikogulasel olla samal ajal linna- või vallavolikogu liige. Seadusemuudatus kaotaks selle piirangu ning teeks vajalikud muudatused ka kohaliku omavalitsuse korralduse seadusesse.

Põhiseaduskomisjoni esimehe Kalle Laaneti sõnul on keelu kaotamisel positiivne mõju, sest see kohustab volikogus olevat riigikogu liiget olema kohaliku elu ja probleemidega väga hästi kursis ning see muudab ta teadlikumaks ja informeeritumaks. «Teisalt toob riigikogu liige endaga volikokku kaasa teistsuguseid teadmisi ja infot ning ta muudab seeläbi volikogu teadlikumaks ja informeeritumaks,» lisas ta.

Põhiseaduskomisjon otsustas algatada riigikogu liikme staatuse seaduse ja kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse muutmise seaduse eelnõu üksmeelselt.

Eelnõu näeb ette ka seda, et riigikogulasele ei maksta tasu volikogu tööst osavõtu eest. Samuti ei või volikogu esimehe või aseesimehe ametikoht olla palgaline, kui sellel kohal on tiigikogu liige.

Ettenähtud seadusemuudatused jõustuksid eelnõu kohaselt 2017. aasta 16. oktoobril ehk kohaliku omavalitsuse volikogu valimistele järgneval päeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles