Teooria ja praktika

Anneli Entson
, Eesti tööandjate keskliidu haridusnõunik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anneli Entson
Anneli Entson Foto: Erakogu

OMA ALA ASJATUNDJATE juures praktikal või õpipoisiks käimine on sajandeid vana traditsioon, kuid tänapäeval on ootused hoopis teistsugused. Praegu vaadatakse tööandjate poole tihti väga suurte ootustega. Samas selgub tõde nii õpilase kui praktikapakkuja kohta alles siis, kui asi on teoorias selge ja on aeg «veeretama hakata». 

Esmajoones peaksid kutse- ja kõrgkoolid seisma hea selle eest, et vajalike oskustega tööjõudu oleks ka tulevikus. Loomulikult on noortel endilgi oluline roll: nemad ju teevad erialavaliku ja valivad, mil määral nad õpingutele pühenduvad. Kas aga koolide pakutav ja noortele huvipakkuv läheb kokku reaalsete tööturu vajadustega?

Igal aastal lõpetavad Eestis kümned tuhanded kutseõppurid ja üliõpilased lillesülemitega oma koolitee. Samal ajal kurdavad ettevõtted, et ettevõtluse arendamiseks napib vajalike oskustega tööjõudu. Puudus ei ole pelgalt spetsialistidest, vaid ka lihtsamate ametikohtade täitjatest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles