Galerii ja video: Soomaa kihas kanuusõitjatest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nii palju kanuutada tahtjaid kui täna, näeb Soomaal isegi tippajal harva. Loodusretki korraldav Looduse Omnibuss tõi kohale kolm bussitäit inimesi: kaks Tallinnast ja ühe Tartust. Kuid rahvuspargi külastuskeskuse parkla oli ilma bussidetagi sõidukeid täis, kusjuures peale Eesti numbrimärkide võis märgata mitut Läti ja isegi ühte diplomaatilist numbrimärki.

Inimeste õhin oli kaugele näha ja kuulda. 19-aastase giidikogemusega loodusemees Indrek Hein luges enne inimestega veele minemist neile sõnad peale ning õpetas, kuidas ühes või teises olukorras käituda.

"Rahu, ainult rahu! Kui rapsima hakata, siis on jama." Nii kõlas üks tema peamistest tarkustest.

Teine giid Edu Kuill tõdes, et nõnda suure rahvahulgaga toimetulemine nõuab ka neilt mõnevõrra rohkem tegutsemist ja mõttetööd. "Meil on väljaõpe ja kogemused, aga ilmastikuolud on ju iga kord erinevad," kõneles ta. "Meid aitabki see, et oleme väga erinevaid ilmasid näinud."

Suurveeuurija Algis Martsoo rääkis, et jääd on praegu vee peal palju ja kohati on see üllatavalt paks. Reedel oli ta kanuuga läbinud suurema ringi ning see oli võtnud üsna võhmale.

Martsoo ütles ka, et kui tavaliselt hakkab suurvesi Soomaal pärast tipptaseme saavutamist kahe päeva jooksul taanduma, siis tänaseks on see juba neljandat päeva püsinud selle hooaja kõrgtasemel. Tema ja teiste teadjate oletust mööda on see niiviisi sellepärast, et vesi on suuremates veekogudes jää tõttu kinni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles