Noorte laualu- ja tantsupeo korraldajad tutvustasid Viljandis pidu

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aet Maatee tutvustas Viljandis tulevase peo kujunduselemente.
Aet Maatee tutvustas Viljandis tulevase peo kujunduselemente. Foto: Mihkel Maripuu

Neljapäeval oli Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutus tuleva aasta noorte laulu- ja tantsupeo korraldajate ning kunstilise toimkonna esindajatega Viljandis, et kohtuda Viljandi- ja Valgamaa koori- ja tantsujuhtidega ning anda ülevaade eelseisva noortepeo sisust ja korralduslikust poolest.

Kohale oli tulnud ligi 50 koori- ja tantsujuhti, kellele Aet Maatee tutvustas peo kujunduselemente. 12. noortepeol ühendab noori lauljaid ja tantsijaid peremärk, milles on peidus eri elemendid – juured, ajaring ja kodu – ning seal on peidus isegi peo number 12.

Noorte laulu- ja tantsupeo «Mina jään» ideedest lähtuvalt on fookuses juured. Juuri saame usaldada ja need juured tuleb lastele ja noortele alla kasvatada. Kultuuri ei saa pärida, seda tuleb pärandada. Põlvkondadevaheline side tagab selle, et noored vabana sündinud peolised saavad eluteele kaasa tugevad juured, mis neid vaikselt alati siia tagasi tirivad. «Mina jään» on tõdemus, allkiri. See tähendab, et ükskõik kus me ka maailmas oleme, jäävad juured meid hoidma ja annavad kindluse, kes me oleme. Mina jään juurte juurde. Mina ei ole ahela nõrk lüli.

Laulupeo peadirigent Heli Jürgenson ning üks idee autoritest ja laulupeo dirigent Rasmus Puur rääkisid laulupeo kavast ja vastasid peo tulemisega seotud küsimustele. Muu hulgas tunti huvi peole registreerumise ja orkestrinootide vastu.

Seda, mis seos on tantsupeol ja neljal aastaajal, rääkis tantsupeo pealavastaja Margus Toomla. Tantsupeol liiguvad tantsijad ja pealtvaatajad ühest aastaajast teise. Aastaajad on andnud inspiratsiooni tantsude loomiseks ja kava koostamiseks. Peol on oodata ka üllatusi, mida Toomla veel avaldada ei taha.

12. noorte laulu- ja tantsupeole registreerimine on kollektiividele avatud 22. veebruarini. Laulu- ja tantsupidu peetakse 30. juunist 2. juulini Tallinna lauluväljakul ja Kalevi staadionil.

Lisainfo peo kohta: www.laulupidu.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles