Päästeamet tugevdab kontrolli kodude tuleohutuse üle (1)

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nano Turvasüsteemide hooldustehnik Vello Suur kontrollib, kas suitsuandur on töökorras, pihustades sellele suitsu imiteerivat aerosooli. Korras andurist
annab märku põlema hakkav punane tuli.
Nano Turvasüsteemide hooldustehnik Vello Suur kontrollib, kas suitsuandur on töökorras, pihustades sellele suitsu imiteerivat aerosooli. Korras andurist annab märku põlema hakkav punane tuli. Foto: Aivar Aotäht

Päästeameti tuleohutusjärelevalve inspektorid alustavad tuleval nädalal tugevdatud kontrolli kodudes tuleohutusnõuete täitmise üle. Eriti jälgitakse üle Eesti kontrollreide tehes suitsuanduri olemasolu ja töökorras olekut ning küttekolde korrasolekut ja hooldamist.

Päästeameti peadirektori asetäitja Alo Tammsalu sõnul tuleb tunnistada, et aasta esimese kuuga on Eestis t

ulekahjus hukkunud juba 12 inimest, kellest ainult kahel oli töökorras suitsuandur.

Alo Tammsalu
Alo Tammsalu Foto: Elmo Riig / Sakala

«Kontrollkäigud on üks osa päästeameti tööst, sest kahjuks kõikidele nõustamisest ja selgituste jagamisest ei piisa. Suur hulk inimesi jätab kodusele tuleohutusele tähelepanu pööramata just hooletusest, mis on pahatahtlik oma lähedaste ja naabrite suhtes,» kõneles Alo Tammsalu. Tema kinnitust mööda tegeleb järelevalve just hooletu suhtumisega elanikega ja vajaduse korral kutsub neid ka trahvimeetme kaudu korrale.

Päästeameti soov on, et tuleõnnetusi ei juhtuks, sest neid on väga lihtne ennetada. Eriti traagilised on kodupõlengud, mille tõttu jäävad peavarjuta pere ja tihti kaaskannatajana naabrid. Võrreldes eelmise aastaga on eluhoonete tulekahjude arv tänavu kahekordistunud. Peamised põhjused on inimeste hooletus ja see, et küttesüsteemid on korrast ära või hooldamata.

«Kodu on koht, kus inimene peaks end kõige turvalisemalt tundma. Kontrollidega seda meelde tuletamegi, sest suitsuandur on väga suur abimees tulekahju võimalikult kiireks avastamiseks, kui veel ei ole ohus inimeste elu ning tuli pole jõudnud teha suurt kahju,» kõneles Tammsalu. Tema sõnul peab mõtlema ka sellele, kas küttesüsteemid, mida kodus kasutatakse, on tuleohutud ja hooldatud. «Kui inimesel on kõik korras, ei pea ta ka kontrolle kartma ja võib rahuliku südamega õhtuti magama minna.»

Tuleohutuskontrolli läbiviivad tuleohutusjärelevalve inspektorid liiguvad ringi punast värvi päästeameti eraldusmärke kandvate sõidukitega, kannavad päästeameti tunnustega rõivastust ning esitavad kindlasti alustuseks oma ametitõendi. Päästjad kontrolli ei tee.

Tänavu on tules hukkunud 12 inimest, mida on võrreldes eelmise aasta sama ajaga kolme inimese võrra rohkem.

Suitsuanduri puudumisel on maksimaalne trahvimäär 1200 eurot ning suitsuanduri soetamine on sellest üle saja korra odavam.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles